Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαφωνίες» για εποικισμούς, συγκρούσεις στο τείχος

Ισραηλινοί και ξένοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό και ιδιωτικούς αστυνομικούς σε Νάμπλους και Ραμάλα

Associated Press

Ισραηλινοί και ξένοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό και ιδιωτικούς αστυνομικούς σε Νάμπλους και Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Σοβαρές διαφορές» μεταξύ Ισραήλ - ΗΠΑ, όσον αφορά στο ζήτημα της επέκτασης των εποικισμών της Δυτικής Οχθης, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης, ενόψει και της επίσκεψης Σαρόν στο ράντσο του Προέδρου Μπους στο Τέξας, τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, άνδρες ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας που έχουν αναλάβει την προστασία της ανέγερσης του τείχους άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών με αποτέλεσμα να τραυματίσουν 3.

«Η θέση της Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης και αυτός προβλέπει τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας». Αυτό δήλωνε, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, χθες, καθιστώντας σαφές ότι ο Λευκός Οίκος διαφωνεί με τα σχέδια της ισραηλινής ηγεσίας να χτίσει 3.650 επιπλέον κατοικίες στον, ήδη, μεγάλο εποικισμό Μάαλε Αντουμίμ, που βρίσκεται κοντά στην Ιερουσαλήμ. Η υπουργός Δικαιοσύνης Τσίπι Λίβνι ήταν η πρώτη Ισραηλινή αξιωματούχος, που παραδέχτηκε, χθες, επισήμως ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχουν προκύψει «σοβαρές διαφωνίες» μεταξύ Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ.

Εντούτοις, εκτίμησε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχουν, την επόμενη βδομάδα, οι Σαρόν - Μπους στο Τέξας το θέμα θα συζητηθεί και θα εξευρεθεί κάποια «μέση λύση». Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις Μπους.

Ο Αριέλ Σαρόν, από την άλλη, απέφυγε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Επέλεξε, αντίθετα, να ενημερωθεί από τον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ για το λεπτομερές σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την επικείμενη ισραηλινή απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, σχέδιο που προβλέπει ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί σε 4 βδομάδες.

Τέλος, χθες, άνδρες ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας που έχουν προσληφθεί για την προστασία των εργαζομένων που ανεγείρουν το τείχος άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων, κοντά στην Νάμπλους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τρεις. Η ισραηλινή εκδοχή υποστηρίζει ότι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με όπλα κατά των εργαζομένων, κάτι που διαψεύδεται από την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι οι τραυματίες, μαζί με άλλους διαδηλωτές, πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους.

Επίσης, στη Χεβρώνα, έποικοι λιθοβόλησαν Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να χτίσουν ένα μικρό προστατευτικό τείχος γύρω από ένα παλαιστινιακό σπίτι, το οποίο έχει γίνει στόχος των εποίκων. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ στρατιωτών και εποίκων, που, όμως, δεν πήραν έκταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ