Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Να προστατευθούν τα μνημεία

Ο χώρος όπου διατηρούνται λείψανα του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας
Ο χώρος όπου διατηρούνται λείψανα του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας
Την άμεση λήψη μέτρων διάσωσης από την τσιμεντοποίηση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος και από την εξαφάνιση των «Ξενία», ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Διαμάντω Μανωλάκου, με αντίστοιχες Ερωτήσεις τους στην Ευρωβουλή.

Ο Θ. Παφίλης σημειώνει ότι ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο κατεδάφισης, για οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση του χώρου όπου βρίσκεται. Θυμίζει ότι ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από το 1964, τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης του χώρου και της ανάδειξης του μνημείου, ξανατίθεται θέμα μη απαλλοτρίωσης. «Η σπουδαιότητα του ναού και η ομοιότητά του με αυτόν της Απτέρου Νίκης επισημαίνεται από όλους τους αρχαίους και μεταγενέστερους περιηγητές», σημειώνει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει ότι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, όπως και άλλοι φορείς, κάνουν έκκληση για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Τέλος, ρωτά την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αν και ποια μέτρα θα πάρει, «προκειμένου να διατηρηθεί ένα σημαντικό μνημείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να μη γίνει θυσία στα σχέδια τσιμεντοποίησης, προς όφελος ιδιωτών και σε βάρος του φυσικού, αισθητικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Αθήνας».

Η Δ. Μανωλάκου σε Ερώτηση για τα «Ξενία» διαπιστώνει ότι «η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν εμποδίζεται ούτε από την ανάγκη διάσωσης σημαντικών κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου τους, που αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και μαρτυρία της αρχιτεκτονικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας». Θυμίζει την άμεση εμπλοκή του μεγάλου αρχιτέκτονα, Αρη Κωνσταντινίδη, στη δημιουργία των «Ξενία» της δεκαετίας του 1960, τα οποία η ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει «κοσμήματα της ελληνικής και διεθνούς αρχιτεκτονικής, τα οποία αν και είναι καταξιωμένα σε διεθνή σχετικά βιβλία και περιοδικά, κινδυνεύουν με κατεδάφιση». Ρωτά τέλος την Επιτροπή ποια μέτρα θα πάρει για τη διάσωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ