Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφωνίες τακτικής

Μάλλον συμφωνούν τα περισσότερα κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προς τις αλλαγές που θέλουν επί του «σχεδίου Ανάν», αλλά διαπιστώνονται διαφωνίες σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η προεδρία. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία για σχέδιο της ΕΕ να εγκλωβιστεί η Λευκωσία σε νέες συζητήσεις επί του αμερικανόπνευστου «σχεδίου».

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, διάβασε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο σύνοψη των θέσεων των κομμάτων, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε προηγούμενες συνεδρίες, σε ό,τι αφορά τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία του Σώματος». (Αρα υπάρχει και μειοψηφούσα άποψη).

Το Εθνικό Συμβούλιο, προστίθεται, επαναβεβαιώνει τη σταθερή του προσήλωση στην αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με ενεργό συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύστερα από επαρκή διαδικασία του διαπραγματευτικού πλαισίου, χωρίς επιδιαιτησία, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προσφυγή σε δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι επί θεμάτων τακτικής διατηρούνται οι επί μέρους απόψεις των Κομμάτων. Φαίνεται ότι κύριο σημείο αντιγνωμίας είναι αν θα πρέπει η προεδρία να αποστείλει στον Ανάν, γραπτώς και επισήμως τις αλλαγές που επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Μια κίνηση που ίσως εκληφθεί ότι η Λευκωσία αποδέχεται τελικά τον επιδιαιτητικό του ρόλο.

Πιέζει την Κύπρο η ΕΕ;

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε άγνοια για την εκπόνηση σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να εξαναγκαστεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό.

Τις πληροφορίες δημοσίευσε η Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζονται για την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου, με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η συμμετοχή δύο Τουρκοκυπρίων ως παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η καταβολή «βοήθειας» 259 εκατ. ευρώ στους Τουρκοκυπρίους και η προώθηση απ' ευθείας εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με τα Κατεχόμενα, η έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συζήτηση του Κυπριακού και η έκφραση υποστήριξης στο «σχέδιο Ανάν», καθώς και η απομόνωση του Προέδρου Παπαδόπούλου.

Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα πάντα με τη «Χουριέτ», επιδιώκεται η προώθηση κάποιων θεμάτων για να εξαναγκαστεί το ΑΚΕΛ να μεταβάλει τη στάση του, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε ελληνοκυπριακά πλοία, παράλληλα με το άνοιγμα των λιμανιών στα Κατεχόμενα για απ' ευθείας εμπόριο και η διαμόρφωση στρατηγικής για να ελαχιστοποιηθούν τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη «Χουριέτ», θα διοριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό.

Το σχέδιο διαλαμβάνει και κάποιες κινήσεις από τους Τουρκοκυπρίους, όπως η έκφραση υποστήριξης προς το «σχέδιο Ανάν» για να δημιουργηθεί η «Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου» και κάποια συνεπακόλουθα, όπως η κατάργηση της λεγόμενης θεώρησης για μετάβαση στα Κατεχόμενα, η διάνοιξη νέων διόδων, η εκκαθάριση ναρκοπεδίων, η μερική αποχώρηση κατοχικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως δεν έχει υπόψη του να γίνονται τέτοιες διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ