Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Οι ΗΠΑ παρέχουν άσυλο σε δολοφόνους»

ΑΒΑΝΑ-ΓΕΝΕΥΗ.--

Η κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει παγκόσμιο πόλεμο, «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» όπως τον ονόμασε, παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες... Αυτό κατήγγειλε επιγραμματικά ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει θέση έναντι του ζητήματος αυτού. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ μη βρίσκοντας «κομιστή» ετοιμάζονται να καταθέσουν τελικά οι ίδιες, αύριο, την αναμενόμενη πρόταση καταδίκης της Κούβας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Τα βέλη του ηγέτη της Κούβας μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στράφηκαν κατά των ΗΠΑ, με το τόσο δριμύ τρόπο, εξαιτίας της αποκάλυψης ότι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, γνωστός για τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο αλλά και άλλων τρομοκρατικών ενεργειών κατά του Νησιού της Επανάστασης, βρίσκεται στις ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι το όνομα του Καρίλες περιλαμβάνεται στον κατάλογο της υπηρεσίας μετανάστευσης με τα άτομα που θα πρέπει να τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ»...

Ο Καρίλες, πρώην(;) πράκτορας της CIA με δράση σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Παναμά σε κάθειρξη οκτώ ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Κάστρο το 2000 κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου. Φυσικά, εκτός της Κούβας, ο Καρίλες καταζητείται και από τις αρχές της Βενεζουέλας που τον κατηγορούν ότι ευθύνεται για την έκρηξη η οποία σημειώθηκε το 1976 σε ένα αεροσκάφος της «Cubana» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άνθρωποι. Τότε είχε φυλακιστεί αλλά δε δικάστηκε ποτέ αφού κατάφερε να δραπετεύσει ντυμένος ιερέας. Για την υπόθεση αυτή ο Β. Ράνχελ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ζήτησε την έκδοση του Καρίλες.

Τις τελευταίες μέρες όμως δεκάδες δημοσιεύματα και σε αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν όλες τις πρόσφατες κινήσεις του Καρίλες ...στο Μαϊάμι, όπου φυσικά κυκλοφορούσε ελεύθερος με συνοδεία συνεργάτες του! Ο δικηγόρος του, Εντουάρντο Σότο, επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του μπήκε παράνομα στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό και σκοπεύει - σήμερα, Τετάρτη - να ζητήσει άσυλο στη χώρα αυτή.

«Αυτό το τέρας βρίσκεται εκεί εδώ και 19 μέρες», τόνισε στην ομιλία του ο Κάστρο, καλώντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, να εξηγήσει πώς ο Καρίλες κατάφερε να μπει στη χώρα και να παραμείνει ασύλληπτος επί τόσες μέρες παρά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι αμερικανικές αρχές. «Είναι σαν ο Οσάμα μπιν Λάντεν να βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην το γνωρίζει», πρόσθεσε ο Φιντέλ Κάστρο, κατηγορώντας συνάμα την ΕΕ ότι υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος κατά της Κούβας που θα παρουσιαστεί σήμερα κατά τη διάρκεια της 61ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη... «Θα ήθελα να ρωτήσω τις κυβερνήσεις της Ευρώπης τι πιστεύουν για το γεγονός ότι τέτοιοι απεχθείς δολοφόνοι γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ», κατέληξε ο Φιντέλ Κάστρο.

Στη Γενεύη η πρόταση των ΗΠΑ για καταδίκη της Κούβας

Στο μεταξύ, η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέθεσε προχτές, Δευτέρα, το αίτημά της για παρουσίαση της πρότασης καταδίκης της Κούβας, που θα συζητηθεί επισήμως αύριο, γεγονός που ήδη η κουβανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει ως έναν ακόμη ελιγμό των ΗΠΑ, πολιτικού καθαρά χαρακτήρα, ώστε να προωθήσουν τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, στην οποία, σύμφωνα με τη «Granma», συμμετέχουν δύο αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών και ένας αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, θα καταθέσει την πρόταση η ίδια, γεγονός που αποτελεί την πρώτη ήττα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, αλλά, όπως κατατέθηκε, το αίτημα φαίνεται ότι έχει και τη συμφωνία στήριξης εκ μέρους της ΕΕ, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και ορισμένων κυβερνήσεων της Ανατολικής Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ