Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Διπλωματικές και... χρηματικές πιέσεις

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η επιτυχία της εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στο Ιράκ έστειλε ένα μήνυμα τόσο στη Δαμασκό όσο και στην Τεχεράνη: ότι η ελευθερία μπορεί να αποτελέσει το μέλλον όλων των κρατών. Οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή είναι παγκόσμια δημοκρατική επανάσταση». Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουκ του Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συζήτησαν, εκτός των άλλων, και το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Αριέλ Σαρόν παρουσίασε στον Τζορτζ Μπους αεροφωτογραφίες των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων καθώς και άλλα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Οι ίδιες πάντα πηγές επανέλαβαν την ισραηλινή εκτίμηση ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ προχωρημένο και άκρως επικίνδυνο».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, επιβεβαίωσε ότι οι Μπους - Σαρόν συζήτησαν για το θέμα αλλά αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι η Ουάσιγκτον «επιμένει, προς το παρόν, στη διπλωματική επίλυση του ζητήματος». Ο Λίλαν αρνήθηκε ότι έγινε η οποιαδήποτε νύξη για το ενδεχόμενο ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το Ισραήλ.

«Βοήθεια»...

Χτες, ανακοινώθηκε, πάντως, ότι το Κογκρέσο ενέκρινε τη χορήγηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικές εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις «για την προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, που η Ουάσιγκτον, επισήμως, ανακοινώνει μια τέτοια οικονομική κίνηση καθώς η συμφωνία, με την οποία έληξε η κρίση της ομηρίας στην αμερικανική πρεσβεία (1980-1981), ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην αναμειχθούν, άμεσα ή έμμεσα, οικονομικά ή στρατιωτικά στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επέμενε, χτες, ότι η χορήγηση αυτής της οικονομικής βοήθειας δεν παραβιάζει τη συμφωνία και ότι εντάσσεται στην πάγια πολιτική των ΗΠΑ «να βοηθούν για τον εκδημοκρατισμό». Βέβαια, το ποσό που παραχωρείται είναι εντυπωσιακά μικρότερο σε σύγκριση με τα ποσά που διέθεσαν οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους σε ανάλογες «οργανώσεις» στο Ιράκ, γεγονός που, από πολλούς, ερμηνεύεται ως έλλειψη «σοβαρών δεσμών Ουάσιγκτον και ιρανικής αντιπολίτευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ