Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΑΘΗΝΑΣ
Μέτωπο αγώνα γιατί «δεν πάει άλλο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν, για την ερχόμενη Δευτέρα, από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί και μαζικοί φορείς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 4:30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε μετά από σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας - με τη συμμετοχή φορέων της εκπαίδευσης και άλλων μαζικών φορέων των Διαμερισμάτων του Δήμου Αθήνας - και στην οποία συγκροτήθηκε Συντονιστικό.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί απαιτούν λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Αθήνα που έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ζητούν γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Οπως σημειώνουν, η υποχρηματοδότηση και η αδιαφορία των κυβερνήσεων για την επίλυση του προβλήματος οδήγησε στο να λειτουργούν σε διπλή και τριπλή βάρδια το 27% των σχολείων του Δήμου της Αθήνας, παρά τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού και στην αυθαίρετη μετατροπή αύλειων χώρων, διαδρόμων, υπογείων, πιλοτών, αιθουσών πολλαπλής χρήσης, σε αίθουσες διδασκαλίας. Γεγονός είναι επίσης οι συμπτύξεις τμημάτων, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και ο αποχαρακτηρισμός οικοπέδων, η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και ο κίνδυνος να χαθούν και άλλα οικόπεδα χαρακτηρισμένα ως χώροι σχολείων.

Οπως επισημαίνουν, «η κατάσταση δεν είναι ρόδινη για τα παλιά κτίρια, καθώς τα έργα επισκευής και συντήρησής τους τα τελευταία χρόνια παραμελούνται και υποχρηματοδοτούνται συστηματικά».

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι φορείς που συγκροτούν το συντονιστικό επισημαίνουν τις ευθύνες του Δήμου Αθηναίων, της Νομαρχίας, της ΟΣΚ ΑΕ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Παιδείας. Οπως σημειώνουν, «το υπουργείο Παιδείας μετέτρεψε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε ΑΕ. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για κερδοφόρα εκμετάλλευση του σχολικού κτιρίου όλο το 24ωρο, εισάγουν με το μοντέλο του "ανοιχτού σχολείου" τη λογική της εμπορευματοποίησης του σχολικού κτιρίου, της ανάπτυξης σ' αυτό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ανοίγουν το σχολείο στα ιδιωτικά συμφέροντα, προχωρούν στη χρήση χώρων έναντι αμοιβής, αλλάζουν τα κριτήρια διαχείρισής του και αποκλείουν από αυτό τους αυτονόητους χρήστες του, δηλαδή μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, κατοίκους, που στην Αθήνα σήμερα με την έλλειψη ελεύθερων χώρων είναι επιτακτικά αναγκαίοι», σημειώνουν οι φορείς, τονίζοντας ότι «με το Νόμο που εξαγγέλθηκε για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα δημόσια έργα, που αναθέτει την κατασκευή σχολείων σε ιδιωτικές εταιρίες, αυτή η πολιτική επεκτείνεται».

«Δηλώνουμε, τονίζουν, την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση που προβάλλεται σαν "η μόνη λύση". Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το σχολείο επιχείρηση. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλους τους μαθητές, σε κτίρια πρωινά, σύγχρονα και ασφαλή, που να προετοιμάζει ελεύθερους πολίτες, με κριτική σκέψη, με αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο, με ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, την επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη». Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας άμεσα να προχωρήσει σε ενέργειες και να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προωθηθούν λύσεις καθώς στενεύουν τα περιθώρια εξεύρεσης ελεύθερων χώρων.

Με την κινητοποίηση που διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα διεκδικούν:

  • Διπλασιασμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.
  • Διεύρυνση και κατοχύρωση της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης.
  • Αμεση εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση σχολείων.
  • Πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων.
  • Αμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων για σχολεία οικοπέδων αλλά και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων.
  • Επαναφορά του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στην προηγούμενη νομική μορφή του - σχολικά κτίρια ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.
  • Συντόμευση με νομοθετική ρύθμιση όλων των προθεσμιών της διαδικασίας ανέγερσης σχολείων.
  • Κατάργηση όλων των υπόγειων αιθουσών διδασκαλίας και των παράνομων παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια.
  • Θέσπιση Μητρώου Επισκευής και Συντήρησης για κάθε σχολική μονάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ