Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ
Εγγύηση για νέους αγώνες

Σαφή άνοδο είχε η Πανσπουδαστική Κ.Σ. στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, την περασμένη Τετάρτη. Η άνοδός της έφτασε στο 1% στα πανεπιστήμια (περίπου 1.700 παραπάνω ψήφοι από πέρσι) και αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, τους αγώνες του και την απάντηση που καλείται να δώσει στην κυβερνητική επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο αρνητικών εξελίξεων για την ανώτατη εκπαίδευση. Σε ένα μήνα η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στη σύνοδο των Eυρωπαίων υπουργών Παιδείας, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, όπου θα συζητηθεί πόσο έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις τη διαδικασία της Μπολόνια, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών.

Γι' αυτό και την άνοδό της η ΠΚΣ την καταθέτει ως επένδυση στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, που είναι αναγκαίο να δυναμώσουν, να συναντηθούν με τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος και να ορθώσουν ισχυρό φραγμό απέναντι στη διάλυση της δημόσιας Ανώτατης Παιδείας, απέναντι στην απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα της επιστήμης.

Ετσι, μαζί με τις παραπάνω ψήφους μεγαλώνουν κι οι ευθύνες της ΠΚΣ, για ακόμα πιο δυναμική καθημερινή παρουσία στις σχολές, πιο πλατύ άνοιγμα σε φοιτητές και σπουδαστές, ώστε να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και της ανάπτυξης της επιστήμης προς όφελος της γενικής ευημερίας.

Τα ρουσφέτια κι η νοθεία


Η ενδυνάμωση της ΠΚΣ αποτελεί εγγύηση και για την αλλαγή λειτουργίας των ίδιων των συλλόγων, την καταπολέμηση μεθόδων ρουσφετιού κι εκβιασμών που όλο το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποίησαν οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ απέναντι στους φοιτητές, με σκοπό τη χειραγώγηση συνολικά του κινήματος, τον εγκλωβισμό του στο δρόμο της συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική.

Μοιράζοντας θέματα εξεταστικής, μεσολαβώντας για μια θέση σε φοιτητική εστία, για μια μεταγραφή, για έναν καλύτερο βαθμό... ΔΑΠ και ΠΑΣΠ εξαπέλυσαν μια ενορχηστρωμένη επίθεση στις νεανικές συνειδήσεις, για να συμβιβαστούν με το ρουσφέτι και την ατομική λύση, να μάθουν να σκύβουν το κεφάλι. Ολο αυτό το «τάξιμο» κι οι εκβιασμοί κατέληγαν και στην εξαγορά της φοιτητικής ψήφου.

Κορύφωση αυτών των φαινομένων ήταν και η εξόφθαλμη νοθεία στις εκλογές. «Ψηφοφόροι» που αποκαλυπτόταν ότι δεν είχαν φοιτητική ιδιότητα εμφανίστηκαν σε γραμματείες σχολών, μαζί με μέλη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ζητώντας να τους δοθεί βεβαίωση για να ψηφίσουν. Ξαδέρφια και αδέρφια φοιτητών, έχοντας το ίδιο επώνυμο, προσπαθούσαν να ψηφίσουν στη θέση των συγγενών τους, κ.ά.

Μάλιστα, έφτασε να αναβληθούν οι εκλογές σε δυο συλλόγους του ΤΕΙ Αθήνας (ΣΔΟ και ΣΤΕΦ), όπου πέρσι είχαν την πλειοψηφία η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ αντίστοιχα. Στους εκλογικούς καταλόγους αυτών των συλλόγων ανακαλύφθηκαν περίπου 1.000 ονόματα σπουδαστών που είχαν πάρει πτυχίο και κάποιων που ποτέ δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο ΤΕΙ! Η ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» εκλογικούς καταλόγους βαρύνει τις πλειοψηφούσες παρατάξεις, γιατί, αν μη τι άλλο, δε μερίμνησαν για τον έγκαιρο έλεγχό τους, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών, όπως είχε αποφασίσει εξάλλου και το απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ μετά από επιμονή της ΠΚΣ. Τέτοια φαινόμενα σε πολλούς συλλόγους είναι επόμενο να γεννούν ερωτήματα και για τα υψηλά ποσοστά των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ.




Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ