Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Περιγράφει τον εφιάλτη ως μοντέλο ποιότητας

Ως «μπούσουλα», για να μην ξεφύγει ούτε στο ελάχιστο η Ανώτατη Παιδεία από τη ρότα των αποφάσεων της Μπολόνια, δηλαδή από τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση την «αξιολόγηση» πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως φαίνεται και από τις συνεντεύξεις της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, στην «Απογευματινή της Κυριακής» και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ χτες.

Η Μ. Γιαννάκου ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τους «ευρωπαϊκούς κανόνες» για την αξιολόγηση και ομολόγησε ότι μετά την εφαρμογή της αξιολόγησης θα χρειαστεί να αλλάξει (στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αποφάσεων) ολόκληρος ο νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι «ευρωπαϊκοί κανόνες»; Οπου έχει εφαρμοστεί η αξιολόγηση, ελέγχει κατά πόσο η παραγωγή των ιδρυμάτων σε έρευνα και αποφοίτους εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, δηλαδή κατά πόσο οι απόφοιτοι αποτελούν φθηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς απαιτήσεις, και κατά πόσο η έρευνα που παράγουν τα ιδρύματα μπορεί να αποφέρει περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τις ανάγκες των λαών.

Γι' αυτό και όπου εφαρμόστηκε η αξιολόγηση, αποτέλεσε μοχλό ιδιωτικοποίησης κι υποβάθμισης των ιδρυμάτων, υποβάθμισης της ίδιας της επιστήμης, κατηγοριοποίησης των επιστημών σε αυτές που αποφέρουν περισσότερα κέρδη και σ' αυτές που δε φέρνουν κέρδη, άρα δε χρηματοδοτούνται κιόλας (ούτε από το κράτος, ούτε από τις επιχειρήσεις). Η Μ. Γιαννάκου είπε ευθέως, εξάλλου, ότι τα ιδρύματα που κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής στο μοντέλο που επιβάλλει η αξιολόγηση, θα επιβραβεύονται «και με τη χρηματοδότηση, αλλά και με άλλα μέσα».

Οσο για τους απόφοιτους, η υπουργός περιέγραψε ένα μέλλον όπου το πτυχίο από μόνο του δε θα έχει κανένα αντίκρισμα, ούτε θα αποτελεί βάση για συλλογική διαπραγμάτευση σε ένα επάγγελμα. Μαζί με το πτυχίο, είπε ότι θα καθιερωθεί το «συμπλήρωμα διπλώματος», ένα «πανεπιστημιακό βιογραφικό», στο οποίο τυπικά θα περιγράφεται αναλυτικά ό,τι έχει διδαχθεί ο φοιτητής. Δηλαδή, αν έχεις πτυχίο νομικής, δε θα σημαίνει ότι με αυτό και μόνο μπορεί να δουλέψεις ως δικηγόρος... αυτό θα το κρίνει ο μελλοντικός εργοδότης, διαβάζοντας το σύνολο του ατομικού σου φακέλου. Σύμφωνα με την υπουργό, πρέπει «ο κάθε νέος άνθρωπος, ό,τι και αν κάνει στη ζωή του, να έχει ένα είδος ντοσιέ, που μέσα θα πιστοποιείται ποιες πραγματικά γνώσεις έχει, τι προσθέτει από τη διά βίου μάθηση που παρακολουθεί, από τυχόν άτυπη μάθηση που απέκτησε, γενικά το οτιδήποτε αφορά στην εκπαίδευσή του». Η συγκεκριμένη φράση, πέρα από το ότι περιγράφει ένα μέλλον από την ανεργία και την ημιαπασχόληση στην κατάρτιση και ξανά από την αρχή, σε έναν ατέρμονο κύκλο, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο διάφορα «χαρτιά» του τύπου «η ΔΑΠ πιστοποιεί» να έχουν θέση μέσα σ' αυτόν το φάκελο.

Δηλαδή ο καθένας θα διαπραγματεύεται τα δικαιώματά του ατομικά με τον εργοδότη, στη βάση του προσωπικού του «ντοσιέ» και τα εφόδια που θα εμφανίζονται ότι έχει αποκτήσει θα είναι ανάλογα της δυνατότητας που έχει να «πληρώνει» με διάφορους τρόπους για διαρκείς «καταρτίσεις».

Και τη στιγμή που υποβαθμίζει τόσο τις ανώτατες σπουδές και τα πτυχία, αποσυνδέοντάς τα ουσιαστικά από το επάγγελμα, επικαλείται τη μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές, τις νομικές και τα πολυτεχνεία ως μέτρο για τη βελτίωση της ποιότητας αυτών των σπουδών και της καλύτερης σύνδεσης των αποφοίτων τους με την εργασία.

Βέβαια, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάει για μείωση του αριθμού των εισακτέων, όταν συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ να σπέρνει δήθεν «ανώτατες» σχολές και Τμήματα σε κωμοπόλεις και χωρίς κανένα επιστημονικό κι επαγγελματικό αντίκρισμα. Η πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, είναι επαγγελματική Εκπαίδευση κι όχι ένας χώρος όπου πηγαίνει κανείς για να συμπληρώσει τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις. Μήπως τελικά ο στόχος τους είναι να διατηρήσουν ένα ανεκτό επίπεδο ποιότητας σε ορισμένες ειδικότητες και Τμήματα (που θα είναι και «εξαγώγιμο προϊόν») και τα υπόλοιπα να κινούνται στη γραμμή υποβάθμισης της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που θέλουν όλο και περισσότερους αποφοίτους με όλο και λιγότερα προσόντα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ