Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ανελέητη «κούρσα» συμφερόντων

Το ντοκουμέντο που απεικονίζει τον πρωταθλητή ποδηλάτη Ντ. Ζανέτε να τρυπάει τα χέρια του. Στο πρώτο πλάνο μόνος του, στο δεύτερο με το γιατρό του και στο τρίτο πληρώνοντας τον... «γκουρού». Ο Ντ. Ζανέτε πέθανε στις 10 Γενάρη 2003 και τα εν λόγω καρέ προέρχονται από κρυφή κάμερα του ποδηλατικού γύρου της Ιταλίας...
Το ντοκουμέντο που απεικονίζει τον πρωταθλητή ποδηλάτη Ντ. Ζανέτε να τρυπάει τα χέρια του. Στο πρώτο πλάνο μόνος του, στο δεύτερο με το γιατρό του και στο τρίτο πληρώνοντας τον... «γκουρού». Ο Ντ. Ζανέτε πέθανε στις 10 Γενάρη 2003 και τα εν λόγω καρέ προέρχονται από κρυφή κάμερα του ποδηλατικού γύρου της Ιταλίας...
Η πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣΕΓΑΣ, που ερεύνησε τις «σκοτεινές» πτυχές της υπόθεσης των Κεντέρη - Θάνου, καθώς και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου, για πολλούς ήταν έκπληξη. Η αθώωση των δυο αθλητών και η «καμπάνα» μόνο στον προπονητή τους (4 χρόνια αποκλεισμός) ήταν το αποτέλεσμα της εξέτασης των στοιχείων, σχετικά με τη μη παρουσία των αθλητών σε τρεις ελέγχους ντόπινγκ.

Οπως και να έχει πάντως, το σίγουρο είναι ότι η απόφαση της επιτροπής του ΣΕΓΑΣ μόνο φως δεν έριξε στα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης. Αντίθετα, έδωσε τροφή, ώστε ο καθένας από την πλευρά του να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντά του. Και βέβαια όλοι όσοι εμπλέκονται βρίσκονται σίγουρα σε μια κοινή γραμμή πλεύσης που στόχο έχει πάνω από όλα να προστατεύσει το σάπιο σύστημα του αθλητισμού, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Του αθλητισμού της ντόπας, των συμφερόντων από τις πολυεθνικές και τους χορηγούς του αθλητισμού, σαν μέσο κέρδους. Του αθλητισμού, όπου η παρανομία και το κυνήγι της αποφέρουν τα ίδια κέρδη. Ισως γι' αυτό αυτοί που διατυμπανίζουν ότι κυνηγούν τις παραμονές πράξεις είναι πάντα ένα βήμα πίσω (π.χ. μηχανισμοί καταπολέμησης του ντόπινγκ κόντρα στους αντίστοιχους παραγωγής των αναβολικών). Αλλωστε, ο κόσμος της ντόπας συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει σήμερα σε όλους τους τομείς του αθλητισμού. Τόσο έντονα, που οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα στο παρελθόν μάλλον μοιάζουν με... κόψιμο των κομματιών της αλυσίδας που δε χρειάζονται πλέον, παρά ότι ίσως και να μπήκε το «μαχαίρι στο κόκαλο».

Ο ρόλος της ΙΑΑΦ


Eurokinissi

Τα γεγονότα που ακολούθησαν την απόφαση της επιτροπής του ΣΕΓΑΣ είναι γνωστά, όμως χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑΦ) φαίνεται να ψάχνει την εξιλέωση για την άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του κλασικού αθλητισμού τόσο με τα κρούσματα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας όσο και γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι άνθρωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας αρχικά έδειξαν να πέφτουν από τα σύννεφα από την αθώωση των αθλητών και μετέπειτα κινήθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα προκειμένου να παραπέμψουν την υπόθεση στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης (CAS). Παράλληλα μέχρι την οριστική απόφαση του τελευταίου αποφάσισαν - βάσει του κανονισμού - να τους απαγορεύσουν τη συμμετοχή σε αγώνες.

Παιχνίδι συμφερόντων...

Εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, βέβαια, είναι το στοιχείο που αφορά τη σχέση των «καλών» με τους «κακούς». Δηλαδή την καταπολέμηση του ντόπινγκ από τη μια πλευρά και από την άλλη τη βιομηχανία παραγωγής του. Σε όσα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πάντα οι... «καλοί» φαίνεται να έρχονται δεύτεροι. Οταν η περίφημη εταιρία παραγωγής αναβολικών φαρμάκων του Μπρούνο Κόντε, BALCO, μεσουρανούσε, υποτίθεται πως κανείς δεν είχε πάρει... μυρωδιά. Και χρειάστηκαν μαρτυρίες πρώην συνεργατών του Κόντε (αθλητές, προπονητές), κρυφά ανώνυμα γράμματα (που θύμισαν ταινία του Χόλιγουντ) προκειμένου κάτι να αρχίσει να κινείται... Ομως το μεγαλύτερο μέρος της δουλιάς για κάποιους είχε ήδη γίνει.

Μπορεί οι παράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού να διατυμπανίζουν τις προσπάθειες που γίνονται στην καταπολέμηση των αναβολικών, όμως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδε το φως μια άλλη πτυχή.

Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ στο Βερολίνο οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες ζήτησαν από την WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) να αυξηθούν οι έλεγχοι για ντόπινγκ. Χαρακτηριστικά ήταν και τα στοιχεία που έδωσε με δηλώσεις του ο Ντένις Οσβαλτντ, πρόεδρος της Ενωσης Διεθνών Ομοσπονδιών Ολυμπιακών Αθλημάτων: «Η WADA έχει μειώσει τους ελέγχους εκτός αγώνων και από τους 5.000 που πραγματοποίησε το 2003, το 2004 περιορίστηκε ο αριθμός στους 2.400. Πιστεύουμε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τη WADA».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, τοποθετήθηκε για το εν λόγω θέμα, επισημαίνοντας ότι η WADA δημιουργήθηκε για την αύξηση των ελέγχων, ωστόσο η μείωσή τους έχει να κάνει με το μειωμένο προϋπολογισμό, κατόπιν συζήτησης που είχε με τον Ντικ Πάουντ: «Εξέφρασα τις σκέψεις μου για το θέμα στον κ. Πάουντ και μου είπε ότι το μπάτζετ που έχει στη διάθεσή του ο διεθνής οργανισμός δεν επιτρέπει αύξηση των ελέγχων. Για τον ίδιο υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, όπως η επιστημονική έρευνα, κάτι που κατανοούμε, αφού είναι πολύ σπουδαίο στη μάχη κατά του ντόπινγκ, αλλά και επειδή η απόφαση της WADA είναι να επενδύσει περισσότερα στην εκπαίδευση. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της WADA, αλλά είναι θέμα μειωμένου προϋπολογισμού».

Το κύκλωμα... απειλεί!

Μια άλλη πτυχή του συστήματος ντόπινγκ είναι οι άμυνές του, όταν δέχεται κάποια επίθεση. Πολλές φορές ο κόσμος της ντόπας είναι αμείλικτος και φθάνει στα άκρα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις μαρτυρίες που δόθηκαν στη διακομματική επιτροπή της Βουλής στη χώρα μας, που ασχολήθηκε με τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό. Ετσι, απειλές σε βάρος του από κυκλώματα διακίνησης αναβολικών, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, Δημήτρης Βαγιωνάς, αναφέροντας ότι από την περίοδο που ο ΕΟΦ πραγματοποίησε έφοδο στις αποθήκες της επιχείρησης του Χρήστου Τζέκου, έχει δεχτεί είκοσι δύο (22) τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ,που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεχώς δεχόμαστε απειλές ακόμα και υπήρξε σχετικό τηλεφώνημα που ανέφερε τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία. Οσο για τον κύριο Τζέκο, ακόμα εκκρεμεί μια οφειλή του από πρόστιμο που του έχουμε επιβάλει, αν και πιστεύω πως γενικότερα ο Τζέκος θα πέσει στα μαλακά».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Αυξάνονται τα περιστατικά

Τα κρούσματα ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο...) έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, το ίδιο και οι έλεγχοι, οι οποίοι όμως δε φαίνεται πως μπορούν να υποδείξουν όλους τους ενόχους. Για παράδειγμα, στην Ιταλία μετά τις καταγγελίες, στην επίσημη έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την υπόθεση χρήσης αναβολικών από παίκτες της Γιουβέντους πριν πέντε χρόνια, φαίνεται να βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα σκάνδαλο.

Η εφημερίδα «Corriere della Sera» επικαλούμενη επιστολή που απέστειλε ο δημόσιος κατήγορος του Τορίνο, Ραφαέλε Γκουαρινιέλο, στον υπουργό Υγείας της χώρας, Γκιρολάμο Σίρκια, αναφέρει ότι η ερυθροποιητίνη δεν μπορεί ν' ανιχνευτεί στα δείγματα των παικτών, λόγω της μη ψύξης τους.

Ο Ρ. Γκουαρινιέλο δήλωσε ότι από τη σεζόν 2003-04 τα δείγματα που λαμβάνονταν μετά τους αγώνες δεν έμπαιναν σε ψυγείο, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στη Ρώμη και το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ, όπου έφταναν περίπου 17 ώρες μετά τη λήψη τους. Μάλιστα, ο δημόσιος κατήγορος ανέφερε ότι κανένα δείγμα από τα 780 που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί θετικό σε ερυθροποιητίνη.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ