Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Μεθοδεύουν την επιστροφή των μικρών στο ΧΑΑ

Αδίστακτοι και οι δύο, όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Με τις θετικές ψήφους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προνομιακή πληροφόρηση στην κεφαλαιαγορά, ενώ κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δυο κομμάτων ήταν η ανάγκη επιστροφής των μικροεπενδυτών στο χρηματιστήριο. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η βουλευτής του Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για «βράβευση» όσων θησαύρισαν την περίοδο 1999-2000.

Το νομοσχέδιο είναι «μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας στην ΕΕ, με στόχο το έτος 2005 τη συγκέντρωση των συναλλαγών σε λίγες αγορές», σημείωσε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «παρέχεται η δυνατότητα της διείσδυσης» στις μικρότερες αγορές, ενώ συνολικά «εξυπηρετεί τη χρηματιστηριακή ολιγαρχία». Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο εμποδίζει την ύπαρξη προνομιακών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της αγοράς, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε «αυτή η διαδικασία είναι αναξιόπιστη, αφού και στα ίδια τα άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχει η αυτοαναίρεση και η δυνατότητα διαφυγής», προσθέτοντας ότι για όλα «κόβει και ράβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», ενώ οι τράπεζες διαθέτουν εξ ορισμού τη δυνατότητα προνομιακής πληροφόρησης. Επισήμανε μάλιστα ότι «ακόμα και με την πιο ακραία εκδοχή, αυτή της ονομαστικοποίησης των μετοχών, δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία της χρηματιστηριακής διαδικασίας». Η Ε. Παντελάκη χαρακτήρισε συνολικά τη λειτουργία του ΧΑΑ «κερδοσκοπική διαδικασία με στόχο τη συσσώρευση κεφαλαίου», ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα του 1999 σημείωσε ότι τεράστια κονδύλια «έγιναν καπνός», ενώ «η ΝΔ έφερε το καλοκαίρι νόμο για επαναπατρισμό των κεφαλαίων με φορολογία 3%, δηλαδή τους επιβραβεύει κιόλας»!

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης προανήγγειλε αμέσως μετά το Πάσχα «ειδικό σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», σημειώνοντας ότι η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου «τρώθηκε από τη διαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για «κύκλο θεσμικών παρεμβάσεων στην κεφαλαιαγορά ώστε να προστατεύονται οι επενδυτές και να λειτουργεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που λειτουργούν οι ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία στις συναλλαγές». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής Ανδρέας Μακρυπίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση κατάθεσης του νομοθετήματος, ώστε «να διαιωνίζεται μια κατάσταση αποχής και επιφυλακτικότητας των μικρο-επενδυτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται», μιλώντας για «ελλείψεις και αποκλίσεις σε σχέση με το ό,τι σκοπεύει η οδηγία της ΕΕ», αποδεχόμενος πάντως πως το νομοθέτημα που αποτελεί κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας «στοχεύει στη θωράκιση της κεφαλαιαγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ