Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Διόγκωση των ελλειμμάτων κατά 68%!

Εξαγωγές κεφαλαίων για αγορές ποντοπόρων πλοίων από τους εφοπλιστές και για εξαγορές βαλκανικών τραπεζών από τους τραπεζίτες

Με πολύ μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται φέτος η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών, με το εξωτερικό, σε βάρος της χώρας με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ελλειμμάτων από τις κάθε είδους δοσοληψίες με τις άλλες χώρες σε ποσοστό 68%. Η περαιτέρω διόγκωση των ελλειμμάτων αντανακλά την επιβάρυνση από τη διεθνή κερδοσκοπία πάνω στις τιμές του πετρελαίου, τις αθρόες αγορές ποντοπόρων πλοίων από εφοπλιστές σε ναυπηγεία του εξωτερικού και επίσης τις εξαγωγές κεφαλαίων από ντόπιους τραπεζικούς ομίλους για εξαγορές τραπεζών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2005. Στο γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες) προστέθηκαν 813 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 351 εκατ. προστέθηκαν στο εμπορικό έλλειμμα που εμφανίζει αύξηση 15,4%.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ - δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2005 - προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Εμπορικό ισοζύγιο: Το έλλειμμα έφτασε στα 4,37 δισ. ευρώ (από 3,79 δισ. ευρώ στο α΄ δίμηνο του 2004), αυξήθηκε δηλαδή κατά 15,4%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων έφτασε στα 864,3 εκατ. (από 653,3 εκατ. πέρσι) με αύξηση 32,3%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζει φέτος οριακή μείωση (1,8 δισ. ευρώ) έναντι αύξησης 9,7% της αξίας των εισαγωγών που έφτασε στα 6,2 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως η επιβάρυνση οφείλεται στις πληρωμές για αγορές ποντοπόρων πλοίων.
  • Αμεσες επενδύσεις: Στο δίμηνο φέτος παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 108 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 356 εκατ. πέρσι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτείται από την εξαγορά (184 εκατ. ευρώ) της τράπεζας Jubanka στη Σερβία από την Alpha Bank και την αύξηση της συμμετοχής κατά 32 εκατ. ευρώ της «Εθνικής Τράπεζας» στη ρουμανική τράπεζα Romaneasa.
  • Ισοζύγιο υπηρεσιών: Αντίθετα με τα προηγούμενα, εμφανίζεται πλεόνασμα 1,22 δισ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. πέρσι) και το οποίο οφείλεται στο κονδύλι των ναυτιλιακών μεταφορών (κυρίως πετρελαίου). Το «ντόπιο» εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της διεθνούς κερδοσκοπίας με τις τιμές του πετρελαίου.
  • Ισοζύγιο εισοδημάτων: Το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 373,5 εκατ. ευρώ (312,6 εκατ. πέρσι). Το κύριο στοιχείο είναι οι εξαγωγές κεφαλαίων με τη μορφή «τόκων μερισμάτων και κερδών» από ξένους ξένους επενδυτές. Το συγκεριμένο κονδύλι έφτασε στα 711,7 εκατ. ευρώ (519,4 εκατ. πέρσι) με αύξηση 37%.
  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Αποτέλεσμα των επιμέρους εξελίξεων είναι η ραγδαία διόγκωση του ελλείμματος που έφτασε στα 2 δισ. ευρώ (από 1,19 δισ. πέρσι) με αύξηση 68%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ