Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη μέγκενη και το Εργασιακό

Με το «καπέλο» της ΟΚΕ η κυβέρνηση ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη και πάλι το θέμα του Ασφαλιστικού. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «σπρώξει» και το Εργασιακό και να περάσει στη «δεύτερη φάση» της συζήτησης που άνοιξε τον περασμένο Φλεβάρη στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με τη συμμετοχή όλων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, «ο διάλογος που άνοιξε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης έθεσε δύο θέματα: Τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας...». Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Απασχόλησης, αλλά, όπως προκύπτει, και στις προθέσεις του υπουργείου Απασχόλησης είναι η αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών και ιδιαίτερα η επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος κατά δύο ακόμα ώρες (44ης και 45ης) πέραν των τριών ωρών που έχουν τώρα οι επιχειρήσεις. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει και στη μείωση του κόστους των υπερωριών, πάνω από κάποιο όριο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στις προθέσεις του υπουργείου είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών και ιδιαίτερα αυτού των παράνομων υπερωριών που σήμερα ανέρχεται στο 150% επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου. Στο τραπέζι θα τεθεί και η συνολική ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την εργοδοσία, που, σύμφωνα με το νόμο 2874 του Γιαννίτση, ανέρχεται σε 138 ώρες το χρόνο. Δεν αποκλείεται το όριο αυτό να αυξηθεί, αλλά και να μην υπάρχει η προϋπόθεση της συμφωνίας των εργαζομένων που ισχύει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης τον περασμένο Φλεβάρη, είχε υποστηρίξει πως θα πρέπει στην Ελλάδα να ισχύει ό,τι προβλέπεται και στην ΕΕ. Θυμίζουμε ότι ήδη στην ΕΕ προχωρά η διαδικασία για την υιοθέτηση οδηγίας σχετικά με τον εργάσιμο χρόνο, η οποία αυξάνει κατακόρυφα το μέσο χρόνο εργασίας τη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

«Σε ένα διάλογο όλα είναι ανοιχτά και όλα συζητώνται». Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας - στην ίδια συνέντευξη - στην ερώτηση αν ένα μέρος από τις οφειλές των τραπεζών θα τις πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Δήλωση που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και τραπεζιτών στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, να απαλλαγούν οι τραπεζίτες από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων και να τις φορτώσουν στο ΙΚΑ, δηλαδή στο σύνολο των ασφαλισμένων του. Επίσης, στη χτεσινή συνέντευξη, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει αν δεν ολοκληρωθεί ο «διάλογος» της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και των τραπεζιτών. Ξέχασε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει με την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας αλλά και τη δήλωση του πολιτικού του προϊσταμένου, Π. Παναγιωτόπουλου, ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων πριν το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ