Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα φορολογικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς ούτε ο μήνας ούτε ή εβδομάδα. Και συμβολικά να το πάρεις, όταν η είδηση που κυριαρχούσε χτες ήταν οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, σου χαλάει τη διάθεση.

* * *

Αυτά, βέβαια, συνοδευόμενα από σχόλια περί των πολιτών που προσπαθούν να ...ξεφύγουν από την εφορία ή με έμμεσες απειλές από τους αρμόδιους περί προστίμων σε όσους αποκρύψουν εισοδήματα ή περιουσιακά τους στοιχεία.

* * *

Ολα αυτά, φυσικά, για ένα φορολογικό σύστημα από το οποίο ο μισθωτός και ο συνταξιούχος δε ...γλιτώνουν με τίποτε. Τα εισοδήματα φορολογούνται ως γνωστόν από την αρχή του κάθε χρόνου, ενώ οι φοροαπαλλαγές έχουν «πάει περίπατο».

* * *

Οπότε είναι μάλλον άκομψο να κρίνονται έτσι αυτοί που και φέτος θα σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, την ώρα που όσοι πραγματικά έχουν, φοροαπαλλάσσονται νομιμότατα και δεν πληρώνουν τίποτε χάριν της περίφημης «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας».

* * *

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ δικαιωνόταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τους νόμους που τον «έβγαλαν λάδι» για υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ως γνωστόν - όπως και το «ευρωσύνταγμα» - έτσι και η Ευρω-δικαιοσύνη έχει ως ύψιστη αξία την «ελευθερία της επιχειρηματικότητας».

* * *

Κατά τα άλλα, ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή άρθρα του ελληνικού Συντάγματος για τον βασικό μέτοχο μοιάζουν ...προβληματικά στις Βρυξέλλες και αποκαλούνται αντίθετα με το «επιχειρείν».

* * *

ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΑ για τους νέους αγρότες θέλει να παρουσιάσει το καινούριο νομοσχέδιό του το υπουργείο Γεωργίας, όμως ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

* * *

Διότι και μέτρα για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε κερδοσκοπικές εταιρίες διαθέτει το νομοθέτημα, και ψίχουλα είναι αυτά που παρέχει και τους ιδιώτες «μπάζει» με κάθε τρόπο και ακόμη περισσότερο στην αγροτική οικονομία.


Γρηγοριάδης Κώστας

* * *

Αλλωστε, από τέτοιου είδους εξαγγελίες έχουμε χορτάσει, την ώρα που η ύπαιθρος συνεχίζει να ερημώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ