Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.«Υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση απόρριψης του "ευρωσυντάγματος" στο δημοψήφισμα της 29ης Μάη», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν επικεφαλής της εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπέρ του «ευρωσυντάγματος», Ζακ Ντελόρ, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των σοσιαλιστών ψηφοφόρων θα καταψηφίσει το «ευρωσύνταγμα».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Την ανάπτυξη 1.700 Ουγκαντέζων και Σουδανών στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, για να «εξασφαλίσουν» την εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης στις πόλεις Μπαϊντόα και Τζοχάρ της Σομαλίας, ενέκρινε χτες το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα.

ΚΙΝΣΑΣΑ. Επτά κυανόκρανοι της δύναμης του ΟΗΕ στη βορειοανατολική επαρχία της ΛΔ Κονγκό, Ιτούρι, τραυματίστηκαν χτες (εκ των οποίων ο ένας σοβαρά), όταν δέχτηκαν τα πυρά ομάδας ενόπλων κατά τη διάρκεια περιπολίας. Την επίθεση καταδίκασε χτες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Η Γενική Εισαγγελία στην πρωτεύουσα της Κολομβίας ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Σαντοφίμιο, με την κατηγορία πως ενέχεται στην προ 16 ετών δολοφονία του υποψηφίου προέδρου Λούις Κάρλος Γκάλαν.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην απεργιακή οδό θα βαδίσουν σύντομα οι δημοσιογράφοι και το τεχνικό προσωπικό του ΒΒC, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες 3.780 απολύσεις και ιδιωτικοποίηση τομέων του ειδησεογραφικού οργανισμού. Οι πρώτες τρεις 24ωρες απεργίες θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 31 Μάη και την 1η Ιούνη.

ΠΑΡΙΣΙ. Στο αεροδρόμιο του «Μέιν» των ΗΠΑ διατάχθηκε χτες να προσγειωθεί αεροσκάφος της «Ερ Φρανς» που εκτελούσε την πτήση Παρίσι - Βοστόνη επειδή το όνομα ενός επιβάτη έμοιαζε... με ονοματεπώνυμο που υπάρχει στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» πολιτικής αεροπορίας της αμερικανικής κυβέρνησης...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Την επόμενη βδομάδα θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί πέρυσι στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας (για την πάταξη αυτονομιστικού κινήματος) προανήγγειλε χτες ο Ινδονήσιος υπουργός Εσωτερικών, Βιντόντο Αντι Σουτζίπτο. Παράλληλα συνεχίζονται στη Φιλανδία οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ αυτονομιστών του Ατσεχ και της ινδονησιακής κυβέρνησης.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ. Δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις 4,7 και 4,9 σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στη βόρεια τουρκική επαρχία Τοκάτ. Αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια, αλλά κανένας τραυματισμός.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. «Επιτυχή» δοκιμή του μέσου βεληνεκούς πυραύλου «Prithvi-I» έκαναν χτες οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας. Ο πύραυλος μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να εκτοξευτεί από φορητούς μεταφορείς και άρματα μάχης.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ. Η έκρηξη χειροβομβίδας χτες κοντά σε σχολείο στο Ινδικό Κασμίρ κόστισε τη ζωή δύο γυναικών και τον τραυματισμό «τουλάχιστον 50» παιδιών.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Οι μαοϊκοί αντάρτες ανακοίνωσαν χτες ότι «στηρίζουν» την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για την επαναφορά του Νεπάλ στη δημοκρατία.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ο Αμπου Φάρατζ αλ Λίμπι, συλληφθέν στέλεχος της «Αλ Κάιντα», «δε θα εκδοθεί στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Πακιστάν. Πάντως, στις ανακρίσεις του μετέχουν και Αμερικανοί πράκτορες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ