Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στη δίνη των εκκαθαρίσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται οι αμερικανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό Ιράκ, κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όπου για έκτη συνεχόμενη ημέρα αμερικανικά βομβαρδιστικά σάρωναν πόλεις, χωριά και την έρημο. Παράλληλα, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονταν σε διάφορες πόλεις και ο πρωθυπουργός Τζαφάρι ανακοίνωνε την απόφασή του να παρατείνει για άλλον έναν μήνα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο προκάτοχός του Αλάουι, το Νοέμβρη.

Στο στόχαστρο αλλεπάλληλων αμερικανικών βομβαρδισμών βρίσκονται, από το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων οι πόλεις Σααντάχ, Καραμπιλάχ, Ρομάνα, Ομπάιντι και Κάιμ, όπου οι δρόμοι έχουν ερημώσει.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό και ότι λόγω των μαχών δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια. Διαψεύδοντας, μάλιστα, τους ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων ότι «στην περιοχή δρουν ξένοι μαχητές», τονίζουν ότι οι ένοπλοι είναι ντόπιοι Ιρακινοί που είναι «αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τα σπίτια τους από τους κατακτητές».

Επιθέσεις...

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, εκρήγνυνταν 3 βόμβες, χωρίς να γίνει αναφορά για θύματα, ενώ σε δυτική συνοικία ξέσπασε μάχη μεταξύ ανταρτών και Ιρακινών αστυνομικών, από την οποία, μετά από αρκετή ώρα, έπεσε νεκρός 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 3. Νωρίς το πρωί, ελεύθερος σκοπευτής έβαλε κατά της αυτοκινητοπομπής του γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 σωματοφύλακάς του και να τραυματιστούν άλλοι 3. Αργότερα, νεκρός από πυρά ενόπλων έπεφτε ένας διοικητής του νέου ιρακινού στρατού στη συνοικία αλ Αμέλ.

Στη Μπαακούμπα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 6 στρατιώτες. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε βομβιστικές επιθέσεις σε Βαγδάτη, Σαμάρα, Μουσαγίμπ.

... και υπομονή συνιστά ο Μάγιερς

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, σχολιάζοντας την κατάσταση, παραδέχτηκε ότι «η εξέγερση μπορεί να κρατήσει ακόμη και αρκετά χρόνια». Γι' αυτό και συμβούλευσε «τους Αμερικανούς να έχουν υπομονή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, μετά από συναντήσεις που είχε στη Ρώμη, εξέφρασε την επιθυμία του Λευκού Οίκου «τα ιταλικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι τέλους». Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι είχε υποστηρίξει ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα επιστρέψουν μόλις εκπνεύσει και η εντολή του ΟΗΕ, στα τέλη του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ