Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Απαγόρευση σκοπιμοτήτων;

«Αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής τη συνέχιση της απαγόρευσης της χρήσης της «λαγκάμνας» (παραδοσιακό εργαλείο αλίευσης οστράκων) στους ψαράδες του κόλπου της Καλλονής Λέσβου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως ο κόλπος της Καλλονής εξασφάλιζε για πολλά χρόνια ικανοποιητικό εισόδημα στους ψαράδες, λόγω της αφθονίας και της ποιότητας των οστράκων. Σε όλο τον κόλπο, κυρίως από την περιοχή Αχλαδερή μέχρι την Περιβόλλα, που είναι και οι πλουσιότερες σε όστρακα, χρησιμοποιούνταν η «λαγκάμνα», «χωρίς ποτέ να δημιουργηθούν προβλήματα εξαφάνισης οστράκων (όπως σήμερα τα χτένια) αλλά ούτε ποτέ να υπάρξουν ενδείξεις αρχαίων ευρημάτων».

Στις αρχές του 2003 η Αρχαιολογική Υπηρεσία «ξαφνικά απαγόρευσε τη χρήση της λαγκάμνας σ' όλο τον κόλπο, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι». Το αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλίζουν σοβαρό εισόδημα μόνο τα αλιευτικά που χρησιμοποιούν καταδύσεις («ποσότητες οστράκων ανά σκάφος και μέρα μεγαλύτερες από 1 τόνο»), ενώ η πλειοψηφία των ψαράδων, που δεν έχουν δύτες, έμεινε χωρίς εισόδημα.

«Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αγανάκτηση και αναβρασμό στους αδικημένους ψαράδες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της λαγκάμνας υπηρέτησε και υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες», σημειώνουν οι βουλευτές. Ηδη από το 2003, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι ψαράδες ζητούν να επιτραπεί η χρήση της λαγκάμνας από Αχλαδερή μέχρι Περιβόλα και να απαγορευτεί όπου έχουν εντοπιστεί, αποδεδειγμένα, αρχαιότητες.

Οι βουλευτές προσθέτουν ότι με το αίτημα συμφωνεί και η ΝΑ Λέσβου, ενώ η λαγκάμνα είναι νόμιμη, με βάση την ελληνική νομοθεσία και επιτρέπεται και στην ΕΕ. Ρωτούν, τέλος, για ποιους λόγους αποφασίστηκε η απαγόρευση, αν το ΥΠΠΟ θα επιτρέψει τη χρήση της λαγκάμνας στις παραπάνω περιοχές και αν όχι να τεκμηριώσει την άρνησή του και αν έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες στις παραπάνω περιοχές και ποια στοιχεία τεκμηριώνουν την ύπαρξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ