Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Εξαγγελία μέτρων ... υπό καθεστώς ασυδοσίας

Μέτρα για την ακτοπλοΐα ανακοίνωσε ο Χρ. Παπουτσής, την ώρα που παραβιάζονται και οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα

Να μαζέψει τα ...ασυμμάζευτα, που έχουν προκύψει από την ανεξέλεγκτη πλέον δράση των τριών ναυτιλιακών μεγαθηρίων που έχουν επικρατήσει στην ακτοπλοΐα, προσπάθησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να «χρυσώσει το χάπι» για τους κατοίκους των νησιών, που, ήδη, βιώνουν τα δραματικά αποτελέσματα από τη μονοπώληση των ακτοπλοϊκών γραμμών. Ειδικότερα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο Χρ. Παπουτσής παρουσίασε μία δέσμη 9 μέτρων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ενώ τα μέτρα αυτά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη θερινή περίοδο!

Τα μέτρα προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, την «αύξηση των εγκεκριμένων δρομολογίων της θερινής περιόδου», την «ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των νησιών», την «άμεση εξέταση των αιτήσεων που αφορούν πλοία με ετοιμότητα δρομολόγησης μέσα σε ένα μήνα», «αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια στα πλοία και την ποιότητα των υπηρεσιών», «έλεγχοι όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών, την ακρίβεια των δρομολογίων, τη λειτουργία του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων». Επίσης, την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσηςτου ΥΕΝ.

Οσον αφορά την τήρηση των μέτρων αυτών από τις Μινωικές Γραμμές, την ΑΝΕΚ και τις Επιχειρήσεις Αττικής, που αποτελούν πλέον τους κυρίαρχους της ακτοπλοΐας, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν φτάσει στο σημείο - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - να παραβιάζουν τα δρομολόγια που ορίζουν οι « άδειες σκοπιμότητας» των πλοίων τους και επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις αυθαίρετα έχουν αυξήσει τον αριθμό του πρωτοκόλλου μεταφοράς επιβατών ακόμα και κατά 20%! Ο υπουργός, απέναντι σ' αυτές τις παραβάσεις, όχι μόνο δεν έχει επιβάλει την παραμικρή κύρωση, αλλά δε σταματά να επαναλαμβάνει τα περί «ενίσχυσης των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων»!

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός έκανε αναφορά στα λιμάνια, αλλά και στις συντάξεις των ναυτεργατών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η διαδικασία της «μετοχοποίησης», δηλαδή του ξεπουλήματος, των Οργανισμών Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα προωθηθεί πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, σήμερα το πρωί, θα γίνει και συνάντηση για την υπόθεση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, μεταξύ Χρ. Παπουτσή και υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ισχύσουν και για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις για την αύξηση των κατώτερων συντάξεων στις 152.000 δραχμές μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε: «Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορούσε μόνο συντάξεις του ΙΚΑ»... και συμπλήρωσε ότι τα θέματα των συντάξεων θα εξεταστούν στα «πλαίσια της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ