Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Πρόβλημα που διογκώνεται

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισαγωγής κάθε είδους τροφίμων από το εξωτερικό, τα οποία διατίθενται στην ελληνική αγορά, χωρίς να έχουν περάσει από υγειονομικούς ελέγχους, επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή της ανακοπή της παράνομης δραστηριότητας της εταιρίας «Αφρικανική και Μεσογειακή Αλιεία ΝΕ».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής, διέκοψε τη λειτουργία της εταιρίας, επειδή εισήγαγε λαθραία στην ελληνική αγορά τόνους νωπών ψαριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί υγειονομικό έλεγχο και συνοδεύονταν από πλαστά παραστατικά. Εκτός των άλλων, η εταιρία δεν κατέβαλε τους προβλεπόμενους τελωνειακούς δασμούς και φόρους, που επιβάλλονται στις εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της εταιρίας και παντός άλλου υπευθύνου που ήθελε προκύψει από την κύρια ανάκριση, καθώς και της επιβολής χρηματικού προστίμου λόγω της διάθεσης λαθρεμπορευμάτων στην εσωτερική κατανάλωση.

Φυσικά, η εντόπιση της λαθραίας εισαγωγής εμπορευμάτων, ευαίσθητων για τη δημόσια υγεία, αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Εκατοντάδες και χιλιάδες τόνοι απροσδιόριστης προέλευσης τροφίμων εισάγονται κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά, χωρίς να εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές και διατίθενται στην κατανάλωση. Το πρόβλημα πήρε ανεξέλεγκες διαστάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 (το 1992 συγκεκριμένα), όταν και καταργήθηκαν τα τελωνειακά σύνορα μεταξύ των χωρών - μελών της τότε ΕΕ.

Σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα, καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα για κάθε είδους εισαγωγές, που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και η πρόληψη μετατοπίστηκε στους ελέγχους της αγοράς από τις υγειονομικές αρχές. Οι οποίες, όμως, λειτουργούν με σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού. Με άλλα λόγια, οι λαϊκοί καταναλωτές είναι απροστάτευτοι, ενώ το πρόβλημα των νοθευμένων, αλλοιωμένων και ακατάλληλων τροφίμων συνεχώς διογκώνεται. Το ίδιο το πρόβλημα, δεν είναι παρά παράγωγο της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των επιχειρηματιών στα πλαίσιά του «απελευθερωμένου» και ασύδοτου οικονομικού περιβάλλοντος που έχουν επιβάλει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στη διεθνή αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ