Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στο στόχαστρο οι «εκκρεμείς υποθέσεις»

Η κυβερνητική επιχείρηση αναζήτησης πρόσθετων φορολογικών εσόδων επεκτείνεται τώρα και στις εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων. Στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπαίνουν πλέον χιλιάδες υποθέσεις, που αφορούν κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές (σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων), που χρονίζουν στα ντουλάπια της Εφορίας, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά του φόρου. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε εντολές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις Εφορίες, προκειμένου να «ανασύρουν» τις υποθέσεις αυτές και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες για την είσπραξη της οφειλής.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν σε αυτή τη φάση θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια στην κατεύθυνση υλοποίησης νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει τη διευθέτηση της συνολικής οφειλής, όπως διαμορφώθηκε με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Στη βάση των εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η προτεραιότητα θα δοθεί στις υποθέσεις που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής, δηλαδή στα 10 χρόνια.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών παίρνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και δίνει εντολές στις αρμόδιες διευθύνσεις να προχωρήσουν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  • Μέχρι 22 Ιούνη 2005 να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή των παραγραφόμενων υποθέσεων στις αρμόδιες ΔΟΥ, με την επισήμανση να ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα της καθεμιάς.
  • Μέχρι 1 Ιούλη 2005 να εκδοθούν οι «εντολές ελέγχου».
  • Ταυτόχρονα, να εκδοθούν «εντολές ελέγχου» για υποθέσεις που δεν κινδυνεύουν άμεσα με παραγραφή, αλλά παρουσιάζουν «σοβαρό φορολογικό ενδιαφέρον».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ