Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Σας τα δίνουμε όλα!
  • Νέους όρκους πίστης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει με ταχύτητα και συνέπεια την ελληνική κοινωνία στη μετα-ΟΝΕ βαρβαρότητα, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός προς τους βιομήχανους 
  • Διάχυτος ο φόβος της εκδήλωσης κοινωνικών αντιδράσεων και κάλεσμα στο ΣΕΒ να συμβάλει στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ημεμίας...

Σας τα δίνουμε όλα. «Απελευθερώνουμε» τις αγορές. Ιδιωτικοποιούμε ΔΕΚΟ και τράπεζες, κατεδαφίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Με τις παρεμβάσεις μας στην αγορά εργασίας, οι απασχολούμενοι με σταθερό ωράριο, μισθό και ασφάλιση, μετατρέπονται σε απασχολήσιμους. Συνεχίζουμε τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας, ώστε το δημόσιο χρέος το 2010 να μειωθεί κατά 44 εκατοστιαίες μονάδες! Στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, σας προσφέρουμε για «αξιοποίηση» τα 15 τρισ. του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου και τα Ολυμπιακά έργα. Αυτά πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για εσάς. Το μόνο που σας ζητάμε, είναι να μην το παρακάνετε. Να μη μετατρέψετε την αγορά εργασίας σε κόλαση για τους εργαζόμενους και διαταραχθεί... η κοινωνική συνοχή και ηρεμία.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι ομιλίες-παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, από όπου προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα: Το πρώτο: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει για μια ακόμη φορά την πλήρη νομιμοφροσύνη της στις απαιτήσεις της, εφιαλτικής για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Από την άλλη, είναι διάχυτος ο φόβος στα κυβερνητικά επιτελεία, ότι η νέα εποχή βαρβαρότητας, που εισάγει από το συνολικό πλέγμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και... μη επιθυμητές κοινωνικές αντιδράσεις από τους άμεσα θιγόμενους. Και γι' αυτό το λόγο πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας συνιστούν στους επιχειρηματίες... αυτοσυγκράτηση. Ο μεν Σημίτης θεωρεί σκόπιμο να επισημάνει στους επιχειρηματίες, «σας καλώ, από τη μεριά σας, με θετικό πνεύμα, στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας που έχει ανάγκη η εξέλιξη και η ανάπτυξη του τόπου. Στην προσπάθεια κοινωνικής συνοχής όλοι έχουν μερίδιο ουσιαστικής συμμετοχής». Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι «η ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία πρέπει να συμβαδίζει με αυξημένη συνείδηση και ανάληψη ευθύνης. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν αυτονόητη σημασία. Η αξιοποίηση των διαδικασιών διαλόγου και συναίνεσης, που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών». Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση τρέμει με την ιδέα των γενικευμένων κοινωνικών αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές της επιλογές.

Κατά τα άλλα, πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας διέγραψαν με σαφήνεια τις πολιτικές επιλογές... με ορίζοντα δεκαετίας.

Με κομψό τρόπο ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Υποστήριξε ότι ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος προϋποθέτει μια μεταρρύθμιση που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μελλοντικών υποχρεώσεων των Ταμείων (sic) και μάλιστα στόχος είναι τα μέτρα να οριστικοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Επανέλαβε και πάλι τα περί κοινωνικού διαλόγου, καθώς και ότι δε θα θιγούν ώριμα δικαιώματα!

Με την αναφορά του στην αγορά εργασίας, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να περιγράψει τον μελλοντικό απασχολήσιμο. Οπως δήλωσε, «οι παρεμβάσεις μας στην αγορά εργασίας έχουν ως στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κοινωνίας της πληροφορίας και τις νέες παραγωγικές σχέσεις»! Επανέλαβε και πάλι τους κυβερνητικούς στόχους για την «απελευθέρωση» των αγορών, εξ ονόματος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με την άμεση ιδιωτικοποίηση 15 επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Ο Λ. Παπαδήμος

«Το ΕΥΡΩ θα επηρεάσει ευνοϊκά τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με πολλούς και ποικίλους τρόπους», διαβεβαίωσε τους ανθρώπους του ΣΕΒ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στη συνέλευση. Την ίδια στιγμή βέβαια ο Λ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμονής στην πολιτική που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δηλαδή κλιμάκωση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, ενώ άφησε να εννοηθεί πως το μέλλον δε θα είναι το ίδιο θετικό για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Το κράτος - είπε ο διοικητής απαντώντας κι αυτός στις αξιώσεις του ΣΕΒ - «πρέπει και πρόκειται να συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών». Εξήγησε μάλιστα ότι αυτό «απαιτεί σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέτρα ταχύτερης απελευθέρωσης των αγορών, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και, γενικότερα, περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία». Για να συμπληρώσει: «Το κράτος δύναται να προωθήσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να προάγει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε στα οφέλη που έχουν οι επιχειρηματίες. Αυτά είναι τα φτηνά δάνεια, η μείωση του κόστους των εξωτερικών συναλλαγών, η δυνατότητα άντλησης φτηνών κεφαλαίων. Επέμεινε ότι η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας «απαιτεί την άσκηση πρόσφορης εθνικής οικονομικής πολιτικής, καθώς και την εφαρμογή, από τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, πολιτικής τιμών και αμοιβής εργασίας», και φωτίζοντας το τοπίο που διαμορφώνεται για το μέλλον σημείωσε ότι «οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης με διάθεση εταιρικών ομολόγων και εμπορικών χρεογράφων».

Αναφερόμενος, τέλος, ο Λ. Παπαδήμος στην πορεία του ΕΥΡΩ, σημείωσε πως το νόμισμα «είναι σαφώς υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, δηλαδή σε σχέση με την τιμή που προκύπτει με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, καθώς και τις προοπτικές των οικονομιών των ΗΠΑ και της ζώνης του ΕΥΡΩ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ