Κυριακή 28 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά...

Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς ένα από τα θεαματικότερα αθλήματα της θερμής περιόδου

Μερικοί από τους πρωταγωνιστές του μπιτς βόλεϊ σε δροσερή παράταξη
Μερικοί από τους πρωταγωνιστές του μπιτς βόλεϊ σε δροσερή παράταξη
Νιάτα και δύναμη ξεκίνησαν αυτές τις μέρες, να... πλημμυρίζουν το φυσικό εκείνο στοιχείο που η χώρα μας έχει εν αφθονία. Τι άλλο, βέβαια, θα μπορούσε να ήταν αυτό, εκτός από την άμμο. Πολλοί εν ενεργεία και βετεράνοι βολεϊμπολίστες της «σάλας», διεκδικούν με τον καλύτερο, ίσως, δυνατό τρόπο γι' αυτούς, την αγωνιστική τους συνέχεια. Αλλωστε είναι γνωστό ότι το «σαράκι» που... τρώει τους αθλητές και συγκεκριμένα τους βολεϊμπολίστες στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου των εγχώριων και για μερικούς άλλους και των ευρωπαϊκών θεσμών, είναι αέναο. Ετσι, από την προηγούμενη Πέμπτη η εκκίνηση δόθηκε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ ανδρών και γυναικών έλαβε χώρα στην πλατεία Παλαιών Πατρών στην Ηλιούπολη.

Το μπιτς βόλεϊ, ανήκει στα πλέον αρεστά για το φίλαθλο κοινό καλοκαιρινά αθλήματα και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον ήλιο, τη θάλασσα, τις όμορφες και καλογυμνασμένες παρουσίες και γενικά με όλα όσα ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη αρκετών ανθρώπων για ξεκούραση και ανάπαυλα από τη σκληρή καθημερινότητα, τη θερινή περίοδο. Γι' αυτό και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται γύρω από τα γήπεδα της άμμου προκειμένου να παρακολουθήσει τις θεαματικές αλλά και ταυτόχρονα επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αθλητές κάτω από τον καυτό ήλιο.

Καραντάσιου και Σφυρή είναι αναμφίβολα το καλύτερο γυναικείο δίδυμο με πολλές διακρίσεις και εκτός Ελλάδας
Καραντάσιου και Σφυρή είναι αναμφίβολα το καλύτερο γυναικείο δίδυμο με πολλές διακρίσεις και εκτός Ελλάδας
Χρονικά η αρχή της διεξαγωγής των πρώτων επίσημων τουρνουά μπιτς βόλεϊ, έγινε τη δεκαετία του '50 στις παραλίες του Μανχάταν. Η εξέλιξη, ωστόσο, του αθλήματος ήταν ραγδαία και πριν τέσσερα χρόνια (1996) για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Στη χώρα μας το μπιτς βόλεϊ έκανε ντεμπούτο στα μέσα της δεκαετίας του '80 με ομάδες έξι (6χ6) και τεσσάρων (4χ4) παιχτών και συγκεκριμένα εν ενεργεία πετοσφαιριστών που επιδίωκαν να διατηρούνται σε φόρμα και το καλοκαίρι. Επίσημα, το πρώτο τουρνουά πραγματοποιήθηκε το 1988 στη Βάρκιζα και διοργανωτής ήταν η Ενωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής (ΕΣΠΕΔΑ). Η σημερινή εικόνα των ομάδων που απαρτίζονται από δύο αθλητές (2χ2) διαμορφώθηκε το 1993. Ενα χρόνο αργότερα, η ελληνική ομοσπονδία βόλεϊ (ΕΟΠΕ) διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, νικητές του οποίου στους άνδρες ήταν ο Μ. Τριανταφυλλίδης και στις γυναίκες οι Λ. Μήτση και Α. Μπάμπουλη.

Από αγωνιστικής πλευράς, το επίπεδο των αθλητών που από το 1994 μέχρι σήμερα μετέχουν στα Πανελλήνια αλλά και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, είναι πολύ υψηλό. Πέρσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, η Ε. Σφυρή και η Β. Καραντάσιου αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Η σπουδαία αυτή επιτυχία χαρακτήρισε το άθλημα και έβγαλε στην επιφάνεια το ταλέντο και την άρτια αγωνιστική παρουσία πολλών αθλητών μας. Οι επιτυχίες, όμως, δε σταμάτησαν στο αχτύπητο «δίδυμο» των δύο μεγάλων αθλητριών. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων οι «μικρές» Κουτρουμανίδου και Θεοδώρου βάδισαν στα... χνάρια της τιτλούχου γυναικείας ομάδας, κατακτώντας την πρωτιά στον τελικό του θεσμού που διεξήχθη στην Ισπανία. Ελπίδες, όμως, ότι η ελληνική παρουσία στο γίγνεσθαι του αθλήματος ολοένα θα κερδίζει έδαφος, έστειλαν και οι έφηβοι από τον Σχοινιά Αττικής, όπου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων.

Το προφίλ
του φετινού πανελληνίου
πρωταθλήματος


Οι κόντρες στις παραλίες και στις πλατείες της χώρας μας που θα φιλοξενήσουν φέτος τους βολεϊμπολίστες και τις βολεϊμπολίστριές μας, αναμένεται να είναι εξαιρετικά δυνατές. Οι αθλητές που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα συμμετοχών, αποτελούν ηχηρά ονόματα στο χώρο και πολλάκις μάς έχουν συνηθίσει σε «μέχρι τελικής πτώσης» αναμετρήσεις.

Παρακάτω ο «Ρ» σάς εκθέτει αναλυτικά τα ονόματα των συμμετεχόντων ομάδων στο 7ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών -γυναικών: ΑΝΔΡΕΣ: Καζάζης - Οικονόμου, Κουρούπης - Ζωλοσταθιάδης, Αραμπατζής - Αλεξανδρόπουλος, Κουτουλέας -Γιάτσης, Δημητρακάκος - Χανδινός, Φλαούνας - Σάαφ, Τριανταφυλλίδης - Μαυράκης, Ζυμαράκης - Κάρλος, Σαραντίτης - Δημητρίου, Λακασάς - Φωτόπουλος, Ρουσάκης - Αδραμερινός. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μπάμπουλη - Μουρζάκου, Ψυχογιού - Νικολού, Κίτσιου - Σαπαρέφσκα, Χούντα - Σκουλά, Γκένκοβα - Λάγιου, Κούκου - Ουρδουλίδου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος έχει ως εξής: 1ο τουρνουά (25-27 Μάη): Ηλιούπολη, πλατεία Παλαιών Πατρών, 2ο τουρνουά (2-4 Ιούνη): Κέρκυρα, παραλία Γλυφάδας Παρελιών, 3ο τουρνουά (9-11 Ιούνη): Αχαΐα, παραλία Καλογριάς Λαρισσού, 4ο τουρνουά (16-18 Ιούνη): Χαλκιδική, Κασσάνδρα, 5ο τουρνουά (23-25 Ιούνη): Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος, 6ο τουρνουά (30 Ιούνη - 2 Ιούλη): Αττική, Σχοινιάς, 7ο τουρνουά (14-16 Ιούλη): Ζάκυνθος, παραλία Αγ. Νικολάου, 8ο τουρνουά (τελικό, 20-22 Ιούλη): Ναύπλιο, κεντρικό λιμάνι.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας

Πρωταγωνιστές στη σάλα, πρωταγωνιστές και στην άμμο. Ο λόγος για τους Μ. Τριανταφυλλίδη και τους αδερφούς Καζάζη. Οι συγκεκριμένοι παίχτες υπήρξαν πρωταγωνιστές στην κατάκτηση της κορυφής στους πανελλήνιους αγώνες και έστω και αν δεν κατακτούσαν την πρωτιά, δε σταμάτησαν να βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο, λόγω της θεαματικής τους παρουσίας. Στις γυναίκες, οι Ε. Σφυρή και Β. Καραντάσιου, «σάρωσαν» τις πρωτιές και δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης, της - για πολλά τουρνουά - κυριαρχίας τους. Αναλυτικά οι παίχτες που κατάφεραν να «στεφθούν» πρωταθλητές στο μπιτς βόλεϊ από το 1994 μέχρι σήμερα είναι: ΑΝΔΡΕΣ: Μ. Τριανταφυλλίδης (1994), Μ. Τριανταφυλλίδης - Σ. Καζάζης (1995), Δ. Καζάζης - Β. Οικονόμου (1996), Μ.Τριανταφυλλίδης - Π.Μαυράκης (1997), Β. Κουτουλέας - Π. Δημητρακάκος (1998), Θ. Μιχαλόπουλος - Μ. Ρουμελιώτης. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Λ. Μήτση - Α. Μπάμπουλη (1994), Β. Καραντάσιου - Ε. Σφυρή (1995, 1997, 1998), Α. Ξερικού - Φ. Σαπαρέφσκα (1996), Α. Μπάμπουλη - Ε. Μουρζάκου (1999).


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ