Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενωτικές κινήσεις σιιτών - σουνιτών

Νέες επιθέσεις και νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλεπάλληλες επαφές έχουν, τις τελευταίες ημέρες, Σουνίτες και Σιίτες θρησκευτικοί ηγέτες σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά «εκείνοι που προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλια διαμάχη», όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους ιρακινούς «μαθητευόμενούς» τους εξαπέλυσαν την ευρύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση τους, από τον τερματισμό της εισβολής, στη δυτική Βαγδάτη για «να τεθεί υπό έλεγχο η δράση των ανταρτών», ενώ η κυβέρνηση Τζαφάρι ανακοίνωνε την εκπόνηση νέου σχεδίου «ασφαλείας». Παρ' όλα αυτά, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Πιθανότατα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο οφείλεται η ισχυρότατη έκρηξη σε εστιατόριο στην σιιτική συνοικία Τζαμίλα, της Βαγδάτης, χτες το μεσημέρι. Το εστιατόριο ήταν γεμάτο από κόσμο, καθώς ήταν η ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος στις γύρω βιομηχανίες. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 113 τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, κοντά στο Κιρκούκ, από βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Κούρδου αξιωματούχου της Πατριωτικής Ενωσης, σκοτώθηκαν 5 συνοδοί του και τραυματίστηκαν 18.

Στη Σαμάρα, από επίθεση με όλμους κατά ιρακινής στρατιωτικής βάσης, σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας. Στην ίδια πόλη σημειώθηκαν 3 διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα χωρίς να αναφερθούν θύματα. Στο Τικρίτ, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι δολοφονίες κυβερνητικών αξιωματούχων. Χτες δολοφονήθηκε αξιωματούχος Ασφαλείας, αρμόδιος για το συντονισμό των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών, μαζί με τον οδηγό του, στη Βαγδάτη. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε δολοφονηθεί ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου και ο οδηγός του. Οι δολοφονίες συνέπεσαν με την ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών «ενός νέου σχεδίου ασφαλείας».

Προφανώς, ένα πρώτο μέτρο είναι οι ευρύτατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν, την Κυριακή το πρωί, στη δυτική Βαγδάτη και στην ευρύτερη περιοχή του Αμπού Γράιμπ. Σε αυτές συμμετείχαν 7 τάγματα των νέων ιρακινών δυνάμεων και αμερικανικές δυνάμεις, που είχαν και το γενικό πρόσταγμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες αποκλείστηκαν δρόμοι, ελέγχθηκαν σπίτια και έγιναν περισσότερες από 300 συλλήψεις.

Κινήσεις ενότητας και... προκλήσεις

Συνάντηση με το ανώτερο όργανο των σουνιτών, την Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, είχε το Σαββατοκύριακο ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ενότητα μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, μετά τις αλλεπάλληλες δολοφονίες σουνιτών και σιιτών από αγνώστους. Παρά τη σχετική όξυνση και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν τις ευθύνες «σε τρίτους που επιδιώκουν την πρόκληση εμφύλιας έντασης».

Ενώ συνεχίζονταν οι επαφές, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρηγνυόταν, αργά χτες, μπροστά σε σιιτικό τέμενος στη Μαχμουντίγια, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30. Το Σάββατο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τελευταίες δολοφονίες, τα σουνιτικά τεμένη έκλεισαν για 3 ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ