Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απαιτούν την παράδοση του εγκληματία Καρίλες

Μαζικές διαδηλώσεις σε Αβάνα και Καράκας

Από τη μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής
Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί έδωσαν το «παρών», για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα, στη συγκέντρωση που έγινε στην Αβάνα, την περασμένη Παρασκευή, μπροστά από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο. Εκεί ξετύλιξε το νήμα των τρομοκρατικών ενεργειών του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, καθώς και τις προσπάθειες της κουβανικής κυβέρνησης όχι μόνο να τις αποτρέψει αλλά και να ενημερώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα «ένοπλα τρομοκρατικά δίκτυα» που δρουν εντός του αμερικανικού εδάφους υπό τη σκέπη, αρωγή και χρηματοδότηση του Εθνικού Αμερικανοκουβανικού Ιδρύματος (FNCA)...

Μάλιστα, ο Φιντέλ Κάστρο τόνισε ότι την ευθύνη για την ενημέρωση προς την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον ανέλαβε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Συνεπώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε... Εντούτοις, όπως τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, ο επικεφαλής του FBI στο Μαϊάμι, Εκτορ Πεσκέρα, ο οποίος ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, έδωσε την εντολή ώστε οι πράκτορές του όχι να προσπαθήσουν να εξαρθρώσουν τη «μαφία του Μαϊάμι» αλλά να ανακαλύψουν τους Κουβανούς που διείσδυσαν στους εγκληματικούς κύκλους και μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες... Ετσι, ο Πεσκέρα αντί για την εξάρθρωση του δικτύου προχώρησε στην αποκάλυψη και σύλληψη των πέντε Κουβανών ηρώων. Εξάλλου, «οΠεσκέρα ήταν μέλος της μαφίας και παράγοντας-κλειδί ώστε να εξασφαλιστεί η αμνηστία στο δίκτυο»...

Και ενόσω ο Φιντέλ Κάστρο διεξοδικά ξετύλιγε το κουβάρι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, δεχόταν στο Λευκό Οίκο αντιπροσωπεία του FNCA, με επικεφαλής τον Ζουνίγκα Ρέι! Προφανώς για να συζητήσουν την υπόθεση Καρίλες αλλά και την «προώθηση της δημοκρατίας στην Κούβα»!

Βενεζουέλα: Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

«Εάν δεν τον εκδώσουν στο χρόνο που επιτρέπει η συμφωνία μας, θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα εξετάσουμε εάν αξίζει τον κόπο να έχουμε πρεσβεία στις ΗΠΑ, να ξοδεύουμε χρήματα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, και κατέληξε: «Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, να διατηρήσουμε δεσμούς με μία κυβέρνηση που δίχως να ντρέπεται κρύβει και προστατεύει τη διεθνή τρομοκρατία».

Παράλληλα, χιλιάδες Βενεζουελανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Καράκας απαιτώντας την άμεση έκδοση του Καρίλες, ενώ, σύμφωνα με το «Venpress», ήδη δεκάδες χιλιάδες υπογραφές παραδόθηκαν χτες στη Γενική Εισαγγελία απαιτώντας την έκδοσή του ώστε να δικαστεί για την ανατίναξη κουβανικού αεροσκάφους το 1976, με απολογισμό 73 νεκρούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες θα παραμείνει υπό κράτηση έως τις 13 του Ιούνη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ακροαματική διαδικασία επί της παράνομης εισόδου του στις ΗΠΑ. Βάσει συμφωνίας του 1922 με τη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους 60 μέρες ώστε να αποφανθούν εάν θα προχωρήσουν στην έκδοση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ