Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΙΡΑΝ
Συγκρατημένη αισιοδοξία

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η επίτευξη «πλήρους συμφωνίας σύντομα» είναι εξαιρετικά πιθανή, εκτίμησε, χτες, ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης Χασάν Ροχανί, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ευρωπαϊκής τρόικας (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία). Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συζήτησης, οι Γιόσκα Φίσερ, Μισέλ Μπαρνιέ και Τζακ Στρο, αντιστοίχως, φέρονται να απέσπασαν από την ιρανική αντιπροσωπεία τη δέσμευση ότι «προς το παρόν» δε θα προχωρήσει σε επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Από την πλευρά τους, υποσχέθηκαν να παρουσιάσουν «λεπτομερείς προτάσεις» ενίσχυσης της πυρηνικής τεχνογνωσίας της Τεχεράνης από την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Ιούλη. Ο Ροχανί, επίσης, φέρεται να διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι το Ιράν παραμένει συνεπές στην υπογραφή του στο κείμενο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Ενώ λάμβανε χώρα η συνάντηση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, με δηλώσεις της, εξέφραζε μεν την υποστήριξή της «στις προσπάθειες της τρόικας» αλλά καθιστούσε σαφές ότι οι ΗΠΑ «απαιτούν πλήρη διακοπή των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν». Συνέδεσε, μάλιστα, την άρση των αμερικανικών ενστάσεων για την είσοδο του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με τα αποτελέσματα των ευρωιρανικών συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ