Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Λαϊκές διαδηλώσεις

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ - ΛΙΜΑ.--

Με μπαράζ συλλήψεων και καταστολή απάντησαν οι αρχές του Παναμά στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και φοιτητών προκειμένου να σταματήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που επιχειρεί να μεταρρυθμίσει ριζικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας κατά τις προσταγές του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, χτες η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 217 εργαζόμενους και συνδικαλιστές και 119 φοιτητές! Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται επί δύο ημέρες στον Παναμά με στόχο να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ματαιώσει το σχέδιο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια για τους άνδρες και από τα 57 στα 62 για τις γυναίκες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την 50ή οδό, στην πρωτεύουσα του Παναμά, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες τράπεζες, σπάζοντας βιτρίνες και καταστρέφοντας αυτοκίνητα. Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία είχε συλλάβει 72 φοιτητές.

Στο μεταξύ πολύ πιο νότια, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, η σκληρή ανέχεια που θερίζει ολόκληρες οικογένειες εάν όχι τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, οδήγησε δεκάδες ανήλικα παιδιά στους δρόμους ώστε να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν να τους επιτρέψουν να «εργάζονται».

Κρατώντας πανό, τα παιδιά και οι έφηβοι διαδήλωσαν έξω από την έδρα της Κοινότητας των Ανδεων, την οποία αποτελούν η Κολομβία, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός και το Περού. Εκεί συνεδρίαζαν οι υφυπουργοί Εργασίας με στόχο την προώθηση σχεδίου για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας.

«Δουλεύουμε από ανάγκη. Η οικονομική κατάσταση μάς αναγκάζει να βοηθήσουμε τους γονείς μας» δήλωσε στο «Reuters» ένας 15χρονος Περουβιανός που εργάζεται στο δρόμο, πουλώντας ψωμί και πλένοντας αυτοκίνητα και πρόσθεσε ότι το κάνει από την ηλικία των 5 ετών.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περίπου 2 εκατ. παιδιά στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική «εργάζονται» ως μικροπωλητές, καθαρίζουν αυτοκίνητα ή κατασκευάζουν τούβλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ