Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η ποιότητα στο Σκάκι

Με αφορμή τη «θαρραλέα» απόφαση των διοργανωτών του διεθνούς τουρνουά της Βουλγαρίας (Mobiltel), να απαγορεύσουν τις ισοπαλίες κατόπιν συμφωνίας, παρουσιάζουμε σήμερα δύο ποιοτικούς συνδυασμούς για να δείξουμε την ισχυρή θέληση για νίκη - που συχνά ξεκινάει από το μηδέν - αποφεύγοντας το παθητικό παιχνίδι και τις χλιαρές ισοπαλίες, οι οποίες εκτός των άλλων, στερούν συχνά τίτλους και έπαθλα από τους συμπαίκτες μας..!

Αν πραγματικά, οι ισχυροί σκακιστές, κάθε κατηγορίας, θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και να μας πείσουν ότι είναι άξιοι του μεγάλου βαθμού αξιολόγησης και του τίτλου που έχουν, θα πρέπει οι παρτίδες τους να είναι ποιοτικά πιο υψηλές.

Ας δούμε τώρα το σκάκι μιας άλλης εποχής, έναν τρόπο παιχνιδιού που δύσκολα σήμερα συναντάμε, ένα τακτικό συνδυασμό και ένα φινάλε με φαντασία, που δύσκολα θα ξαναδούμε και θα απολαύσουμε.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου βλέπουμε μια θέση από το ματς μεταξύ των Σπίλμαν - Χένλιγκερ από το 1929 και θαυμάζουμε το μεγάλο τεχνίτη του επιθετικού παιχνιδιού Σπίλμαν, σ' ένα καταπληκτικό φινάλε ακριβείας. 1. Βθ5! η6 2. Ιη4! Αζ6 3. Ιχζ6+ ΙχΙ 4. Βθ6 Πγ8 5. Παδ1 Βε2 6. Πζε1 Ιε8 7. Ιζ5! Βγ5 8. Πε5 Αδ5 9. Ιε7+ ΒχΙ 10. Βθ7+! ΡχΒ 11. Πθ5+ Ρη8 12. Πθ8+ ματ!

Το δεύτερο συνδυασμό, σας τον δίνουμε με αλγεβρικά σύμβολα. Είναι φανταστικός και τη λύση θα σας δώσουμε στο επόμενο φύλλο.

Λευκά: Ρη2, Πη5, Αθ4, Στρ. α3 (4).

Μαύρα: Ρβ5, Στρ. α5, γ6, γ5, γ2 (5)

Παίζουν τα λευκά. Μπορούν να αποφύγουν την ήττα και πώς;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ