Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Μάθημα» για την επιστήμη και την ιστορία

Στιγμιότυπα από την προφεστιβαλική της Σπουδάζουσας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Στιγμιότυπα από την προφεστιβαλική της Σπουδάζουσας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των Κυρίαρχων πάνω στους λαούς... Θεωρώ πως ο μοναδικός σκοπός της επιστήμης έγκειται στο ξαλάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από το μόχθο».

Το παραπάνω απόσπασμα από το μονόλογο του Γαλιλαίου, στο θεατρικό έργο του Μπρεχτ για τη ζωή του μεγάλου επιστήμονα, συμπυκνώνει το κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων της δεύτερης μέρας, στο διήμερο που πραγματοποίησε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στο σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο», οι φοιτητές της Σπουδάζουσας Αθήνας αφιέρωσαν τη δεύτερη μέρα των κεντρικών προφεστιβαλικών τους εκδηλώσεων στον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης. Ο Δήμος Μπαρτζώκας, καθηγητής στο Πολυτεχνείο και στέλεχος του ΚΚΕ, μίλησε για τις τρέχουσες αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και τη στάση ζωής που καλούνται να κρατήσουν σήμερα οι επιστήμονες, ενώ αμέσως μετά μια θεατρική ομάδα της ΚΝΕ μαζί με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, παρουσίασαν σε μορφή θεατρικού αναλογίου, αποσπάσματα από το έργο του Μπρεχτ για το Γαλιλαίο.

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων οι νέοι που γέμισαν τον προαύλιο χώρο του Παντείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ξεχωριστό «μάθημα ιστορίας» για την αντιφασιστική νίκη των λαών, τα πραγματικά γεγονότα, τη σημασία τους, αλλά και τη διαστρέβλωση που επιχειρεί σήμερα η άρχουσα τάξη. Ομιλητής ήταν ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, οι νέοι που συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις του διημέρου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλές ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες, να γλεντήσουν με πολύ και καλή ζωντανή μουσική, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το καλό βιβλίο, με τα έργα τέχνης του Γ. Φαρσακίδη (στη σχετική έκθεση με «στιγμές από την πάλη του λαού μας»), να προβληματιστούν και να κουβεντιάσουν για διάφορα θέματα, μπροστά από τα περίπτερα και τα ταμπλό για την ιστορία του ΚΚΕ, τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, για το περιβάλλον, τον αγώνα κατά των ναρκωτικών κ.ά.

Τις επόμενες μέρες

Συνεχίζονται αυτή τη βδομάδα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Σήμερα 7 Ιούνη, η Οργάνωση ΤΕΙ Καστοριάς διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του ΤΕΙ, στις 12 το μεσημέρι.
  • Σήμερα 7 και αύριο 8 Ιούνη, η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας, διοργανώνει εκδηλώσεις στο μεγάλο αμφιθέατρο. Σήμερα είναι αφιερωμένες στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, θα γίνει συζήτηση στις 12 το μεσημέρι με τον Κώστα Μπορμπότη, μέλος της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ και θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα». Αύριο, η μέρα θα είναι αφιερωμένη στην αντιφασιστική νίκη των λαών και θα μιλήσει στις 12 το μεσημέρι ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 9 Ιούνη, η Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στα γρασίδια της ΣΔΟ, με θέμα «Ιμπεριαλιστική ΕΕ και Παιδεία», από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, τουρνουά σκάκι, «αντι - μάθημα» με αντιπαράθεση της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας στην αστική, συναυλίες. Επίσης, θα γίνουν αφιερώματα στα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, στη σοσιαλιστική Κούβα, στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ