Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πώς δεν πρέπει να παίζετε

Αρκετά είναι τα σοβαρά λάθη που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος - αλλά και ένας απρόσεκτος - προχωρημένος σκακιστής και να τιμωτηθεί από τον αντίπαλό του. Μερικά από αυτά, αρκετά σημαντικά, είναι:

1. Να μη βιάζεται να παίξει τα πιόνια που προστατεύουν το βασιλιά του εκθέτοντάς τον σε κινδύνους.

2. Να μην καθυστερεί την ανάπτυξη των κομματιών του, αλλά και να αποφεύγει να μετακινεί πολλές φορές το ίδιο κομμάτι.

3. Μη βιάζεσαι να κάνεις τα γνωστά σύντομα ματ. Το σκάκι δεν είναι μποξ να κάνεις με ένα χτύπημα το νοκ-άουτ. Με μια βίαιη και ανοργάνωτη επίθεση, δε θα φτάσεις στο ματ.

4. Μη ξεχνάς το Ροκέ και μη νομίζεις ότι δε χρειάζεται. Σύντομα θα βρεθείς στο μέσον της σκακιέρας και το ΜΑΤ θα είναι γεγονός.

5. Μη πέφτεις στην παγίδα της υλικής υπεροχής, χάνοντας χρόνο, ασφάλεια και χώρο. Μέτρα τα τέμπο, να μη υπερτερεί ο αντίπαλος και να μη ελέγχει το κέντρο της σκακιέρας.

6. Κατά τη φάση του ανοίγματος μιας παρτίδας, πρόσεξε την παγίδα του καρφώματος. Τότε το ελαφρύ κομμάτι δεν κινείται γιατί αποκαλύπτει Βασίλισσα ή Ρουά...

7. Μην παίζετε με μειωμένη ψυχολογία και με ηττοπάθεια απέναντι σε έναν ισχυρό και πεπειραμένο αντίπαλο. Παίξτε όσο γίνεται απλά και λογικά. Αντιγράψτε το αναπτυξιακό και ποζισιονέλ παιχνίδι του αντιπάλου σας και μη φοβάστε τις ξαφνικές επιθέσεις.

8. Αποφύγετε τις θεωρητικές παγίδες κατά το άνοιγμα. Στο διάγραμμα η τελική θέση μιας «μινιατούρας» στην Ινδική Αμυνα της βασίλισσας μετά από παγίδα 1. Ιζ3 Ιζ6 2. γ4 ε6 3. η3 β6 4. Αη2 Αβ7 5. 0-0 γ5 6. Ιγ3 Αε7 7. δ4 0-0; 8. δ5 δ6; 9. δΧε6 ζΧε6 10. Αθ3 Αγ8 11. Ιη5 ε5 12. Αη2 και ο μαύρος χάνει υλικό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ