Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Επιχείρηση» για απολύσεις

Καταγγελία της «Αντίστασης - Αλλαγής/ ΕΡΤ»

Την άρση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ επιχειρεί το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ, συμβαδίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ, παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 31 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) σε βάρος των εργαζομένων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με καταγγελία του συνδυασμού «Αντίσταση - Αλλαγή/ ΕΡΤ» και συνεργαζόμενων συνδυασμών, η τροποποίηση αφορά στην άρση της μονιμότητας στην ΕΡΤ με την κατάργηση της 35ετίας, ενώ ανοίγει το δρόμο στις απολύσεις. Οπως επισημαίνει ο συνδυασμός, με το άρθρο 2 της προτεινόμενης επιχειρησιακής ΣΣΕ «"απομακρύνεται από την εργασία του" - που ισοδυναμεί με απόλυση - όποιος έχει "συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κάθε φορά νόμου για πλήρη συνταξιοδότηση"». Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να απολυθεί όποιος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει 4.500 ένσημα, ζώντας ουσιαστικά με μια σύνταξη πείνας.

Ετσι, η ΕΡΤ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «όποιους βρίσκει με τις ελάχιστες προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης θα τους απολύει, με την υπογραφή και του συνδικάτου». Μέχρι τώρα, το άρθρο 31 όριζε τις ίδιες προϋποθέσεις τόσο για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο όσο και για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους του ΙΚΑ, που να σημειωθεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Τώρα με το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα υπογραφεί και από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλο γίνονται οι εξής τροποποιήσεις στο άρθρο 31 του ΓΚΠ. Σ' αυτές αναφέρεται ότι το προσωπικό που υπάγεται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημόσιων υπαλλήλων αποχωρεί υποχρεωτικά από την υπηρεσία, όταν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας ή 35 χρόνια εργασίας.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους ασφαλισμένους σε άλλα Ταμεία, δηλαδή στο ΙΚΑ. Γι' αυτούς προβλέπεται ότι «μισθωτός της ΕΡΤ που υπάγεται στην ασφάλιση οιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, πλην Δημοσίου, εφόσον έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κάθε φορά νόμου για πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, έχει τη δυνατότητα: α) Αν έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου να αποχωρεί οικειοθελώς ή να απομακρύνεται από την εργασία του και β) αν έχει την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη, να αποχωρεί οικειοθελώς από την εργασία του». Δηλαδή, μπορεί η διοίκηση της ΕΡΤ να προχωρήσει σε απολύσεις.

Η «Αντίσταση - Αλλαγή/ ΕΡΤ» και οι συνεργαζόμενοι συνδυασμοί καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, άλλη μια φορά, να αποσύρουν κάθε συναίνεση, με την υπογραφή τους, στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και προσδοκώμενων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Καλούν δε, όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην «επιτρέψουμε καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων και κατηγοριοποίηση εργαζομένων, αλλά αντίθετα να διεκδικήσουμε μαζί, αξιοπρεπή εργασιακά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αμοιβές».

H ΠΟΣΠΕΡΤ, με χτεσινή της ανακοίνωση, αρνείται την κατάργηση της μονιμότητας, ισχυριζόμενη πως αντίθετα την ενισχύει. Παραδέχεται, όμως, τη δυνατότητα που δίνεται για απολύσεις, λέγοντας ότι με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται στους εργαζόμενους η «δυνατότητα παραμονής αν συμφωνεί ο εργοδότης, ο δε εργαζόμενος έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ