Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Δε βρίσκουν καταφύγιο πουθενά

Associated Press

Κανένα «φως στο τούνελ» της ανάλγητης μεταχείρισης των προσφύγων δε διακρίνεται, καθώς τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2005 για τη χώρα μας δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ως τον Απρίλη του τρέχοντος έτους το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος είναι μόλις... 1%! Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος (εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι αιτούντες άσυλο που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, αλλά αποκτούν δικαίωμα μη επαναπροώθησης στις πατρίδες τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους), το οποίο κυμαίνεται μόλις στο 5%.

Το 2004, σε σύνολο 4.469 αιτήσεων αντιστοιχούσαν μόνο... 11 αιτούντες που πήραν άσυλο (ποσοστό 0,3%!). Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος ήταν 0,9%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, την περασμένη χρονιά, έφτασαν στην Ελλάδα 302 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, πολλά από χώρες όπως το Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικό επίσης της κρατικής αδιαφορίας για την τύχη των χιλιάδων καταδιωκόμενων από τον ιμπεριαλισμό, από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι η τραγική έλλειψη υποδομών: Οπως αναφέρεται σε σχετικό φυλλάδιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οκτώ Κέντρα Προσωρινής Υποδοχής, που λειτουργούν όλα κι όλα στη χώρα μας, έχουν χωρητικότητα συνολικά 1.180 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ