Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
20ή Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στο μέσο, ως Εκάβη
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στο μέσο, ως Εκάβη
«Ετος Περικλέους: Δημοκρατία, αρχαίο δράμα και σύγχρονη τραγωδία» είναι το συνεδριακό θέμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, την οποία οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών-ΕΠΚΔ (1-10/7), με 27 ξένους και 23 Ελληνες εισηγητές (πανεπιστημιακοί καθηγητές, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί). Στην έναρξη της Συνάντησης (1/7) θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση «Κίονες και πεσσοί», σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, η οποία περιλαμβάνει έργα των Γ. Μόραλη, Κ. Τσόκλη, Α. Φασιανού, Σ. Σόρογκα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Ο. Ζούνη, Γ. Ψυχοπαίδη, Γ. Μπουτέα, Δ. Μυταρά, Γ. Παρμακέλη, Ν. Φινότι, Π. Μολινάρι, Γιότοφ, Στ. Αντωνάκου, Χρύσας, Γκ. Γιέκερ.

Οι εργασίες του συνεδρίου (καθημερινά, πρωί-απόγευμα), θα αρχίσουν στις 2/7. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα εγκαινιαστεί το θέατρο του ΕΠΚΔ (1.000 περίπου θέσεων), με την παράσταση της ευριπιδικής «Εκάβης» από το «Royal Shakespeare Company», σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του γνωστού και στην Ελλάδα Αγγλου ποιητή-σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρσον, με πρωταγωνίστρια την κορυφαία ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΕΠΚΔ, η πρόεδρος και ο διευθυντής του, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και Δημήτρης Γιαλουρίδης, αντίστοιχα, παρουσίασαν τις παραστάσεις της φετινής Συνάντησης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:

Στις 3/7 (σε νέα σκηνοθετική εκδοχή), η περσινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη». Πρόκειται για το μοναδικό, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γ. Σεφέρη, σε διασκευή-σκηνοθεσία Ε. Θεοδώρου, σκηνικά-κοστούμια Σωτήρη Στέλιου, μουσική Νίκου Πλάτανου. Παίζουν: Κ. Αβαρικιώτης, Μ. Ηλίας, Μ. Κεχαγιόγλου, Γ. Περλέγκας, Σ. Σεϊρλή, Μ. Σκουλά, Γ. Στάνκογλου.

Στις 3/7, ως μουσικό δρώμενο του Γιώργου Κουρουπού, με τον Γιάννη Φέρτη και τρεις μουσικούς, το έργο του Θουκυδίδη «Επιτάφιος Περικλέους», στη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 8, 9/7 οι αριστοφανικοί «Αχαρνής», από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Π. Μπουκάλα, σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, μουσική Θ. Μικρούτσικου, χορογραφία Αγ. Στελλάτου, σκηνικά Α. Δαγλίδη, κοστούμια Αγ. Μέντη, με πρωταγωνιστή τον Λ. Λαζόπουλο.

Στις 10/7, συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου με τους «Αχαρνής», τον «Πλούτο» και άλλα τραγούδια του, σε χορογραφία Σ. Σπυράτου.

Οι εκδηλώσεις του «Ετους Περικλέους» θα κλείσουν στις 23/7 με το μουσικό πολυθέαμα «Κιβωτός», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, σκηνικά Αλέκου Φασιανού, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά και προβολή της 30λεπτης τηλεταινίας της Μ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Περικλής Ξανθίππου, Αθηναίος», βασισμένη σε κείμενα των Θουκυδίδη, Ηροδότου και άλλων αρχαίων συγγραφέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ