Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Παιδιά»... για όλες τις δουλιές οι αρχαιολόγοι

Στην απαράδεκτη έως άθλια κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στο τελειωτικό χτύπημα που επιχειρεί να της επιφέρει η ΝΔ με το νέο Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε χτες η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σε συνέντευξη Τύπου «εφ' όλης της ύλης».

Χαρακτηριστικό στοιχείο για την ανεπαρκέστατη στελέχωση της σημαντικότατης αυτής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι διαθέτει μόλις 414 μόνιμους αρχαιολόγους για όλη τη χώρα και με χρεωμένες διοικητικές ευθύνες. Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί ένας αρχαιολόγος ανά ...μισό νομό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του έναν και στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο εργάτες. Αυτή είναι ...η «αιχμή» του «δόρατος» της πολιτείας για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν σωστικές ανασκαφές, να εισηγούνται - τεκμηριωμένα φυσικά - κηρύξεις χώρων και ζωνών προστασίας και να διασώζουν ό,τι μπορούν από τις μπουλντόζες των εργολάβων.

Ολα αυτά με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ για 10 χρόνια υπηρεσία με διδακτορικά, μεταπτυχιακά και όλα τα επιδόματα.

Είναι φανερό, πως το μεράκι και η αυταπάρνηση των Ελλήνων αρχαιολόγων δε θα μπορούν για πολύ να αποτελέσουν άλλοθι των κυβερνήσεων, γι' αυτό και ο ΣΕΑ ζητά την άμεση εφαρμογή του υπάρχοντος Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ο οποίος προβλέπει άλλες 600 θέσεις αρχαιολόγων, οι οποίες φυσικά ουδέποτε καλύφθηκαν, ενώ συνεχιζόταν και συνεχίζεται η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων.

Αντί να στελεχώσει και να χρηματοδοτήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, και η σημερινή κυβέρνηση - πατώντας στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για υπαγωγή και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις «ανάγκες» της καπιταλιστικής αγοράς - μειώνει, με το νέο Οργανισμό, τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, από 67 σε 52. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, απαξιώνει το ρόλο τους, δημιουργώντας μια σειρά από επιτροπές με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, με κύριο στόχο την εισβολή του ιδιωτικού τομέα στο βασικό «πυρήνα» της κρατικής πολιτικής για την πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή τη διάσωση και την ανάδειξή της.

Οι αρχαιολόγοι επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στο νέο Οργανισμό, καθώς και στον επιχειρούμενο στραγγαλισμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο οποίο προβλέπονται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αρχαιολογικής έρευνας για τις κατασκευές. Το θέμα είχε αναδείξει πρώτος ο «Ρ» (2/6).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ