Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
«Τεμενάδες» στο κεφάλαιο!
  • Ως ΑΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «βλέπει» ο Θ. Βαλτινός το ΕΚΚ
  • Εξοργισμένοι οι κινηματογραφιστές

Αντιμέτωπος με την οργή των κινηματογραφιστών ήρθε χτες ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Θ. Βαλτινός (κέντρο)

Eurokinissi

Αντιμέτωπος με την οργή των κινηματογραφιστών ήρθε χτες ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Θ. Βαλτινός (κέντρο)
Το πραγματικό «όραμα» της νέας διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δεν περιλαμβάνεται στο γενικόλογο, σύντομο κείμενο που μοιράστηκε χτες στη - θυελλώδη - συνέντευξη Τύπου, αλλά στη φράση του προέδρου του, Θανάση Βαλτινού: «Αν θέλει μια ναυτιλιακή εταιρία να μας δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ, θα κάνουμε τεμενάδες...»! Διότι, αφενός το ταμείο του Κέντρου είναι άδειο, αφετέρου το κράτος δεν προτίθεται να το γεμίσει. Και απ' ό,τι φάνηκε, η διοίκηση του ΕΚΚ δεν προτίθεται να διαταράξει τα κυβερνητικά ιδεολογήματα περί... «κρατικοδίαιτου» πολιτισμού.

Η φράση του προέδρου συνοψίζει την κυβερνητική πολιτική για την εθνική κινηματογραφία και αποδίδει σαφέστατα τη «γραμμή» που εξήγγειλε πριν λίγους μήνες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, λέγοντας, ουσιαστικά, στους κινηματογραφιστές «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

Η χτεσινή συνέντευξη έγινε στο «φόντο» δύο αποφάσεων του νέου ΔΣ, που εξόργισαν όλους τους ανθρώπους του κινηματογράφου: 1) Την απόφαση της νέας διοίκησης να αναστείλει για τρεις μήνες την εξέταση περίπου 250 σεναρίων προς χρηματοδότηση. 2) Την απόφαση για επανεξέταση των 15 εγκεκριμένων (από την προηγούμενη διοίκηση) σεναρίων στα προγράμματα του ΕΚΚ «Ορίζοντες» και «Κίνητρο», προβλέποντας ακόμη και ακύρωσή τους! Σημειώνουμε ότι η πρώτη απόφαση αφορά και σε προτάσεις προηγούμενων ετών που συσσωρεύονταν λόγω της οικονομικής αδυναμίας του ΕΚΚ.

Οπως αναμενόταν, το κλίμα στη χτεσινή συνέντευξη ήταν «πολεμικό», με πλήθος κινηματογραφιστών να έχουν κατακλύσει τα γραφεία του Κέντρου, απαιτώντας ανάκληση ειδικά της δεύτερης απόφασης, ακόμη και παραίτηση του Θ. Βαλτινού και με έντονες λεκτικά συγκρούσεις.

Το θέμα είναι το ΕΚΚ δεν έχει χρήματα, αλλά και περιμένει ακόμη και τα ελάχιστα 4,5 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο υφυπουργός, ενώ ο προϋπολογισμός που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση του Κέντρου ανέρχεται, περίπου, σε 12,5 εκατ. ευρώ. Κατά τον Θ. Βαλτινό, τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου είναι 760.000 ευρώ. Να σημειωθεί, ότι πάντα το Κέντρο ουδέποτε έπαιρνε όσα ζητούσε ετησίως, αλλά και όσα έπαιρνε (περίπου 9 εκατ. ευρώ) τα έπαιρνε μετά από απειλές παραιτήσεων της διοίκησής του. Η χρηματοδότηση γινόταν με επιστροφή του φόρου από τα κινηματογραφικά εισιτήρια και από τον ΟΠΑΠ. Τα χρήματα που υποσχέθηκε το ΥΠΠΟ είναι όσα προκύπτουν μόνο από την επιστροφή του φόρου, άρα... «ξεχάστε» τον ΟΠΑΠ.

Η αιτία των παραπάνω αποφάσεων, λοιπόν, ήταν η «προσαρμογή» του Κέντρου στα νέα, ασφυκτικότερα οικονομικά δεδομένα και όχι η ποιοτική «επανεξέταση» των σεναρίων. Δικαιολογία που δικαίως αγανάκτησε ακόμη περισσότερο τους κινηματογραφιστές, αφού ο Θ. Βαλτινός παραδέχτηκε ότι δειγματοληπτικά είδε τα σενάρια!

Από όλα αυτά προκύπτουν τα εξής: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το «έργο» του ΠΑΣΟΚ και να απαξιώσει - έως εξαφάνισης - το χρηματοδοτικό χαρακτήρα του ΕΚΚ και το ρόλο του ως μοναδικού κρατικού στηρίγματος της εθνικής κινηματογραφίας και να το καταντήσει κάτι σαν «μάνατζερ» αναζήτησης «χορηγών». Η «εμμονή» του Θ. Βαλτινού να χαρακτηρίζει το ΕΚΚ ως ανώνυμη εταιρία, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα παράγει «προϊόν», αποτελεί βασική κυβερνητική «πολιτιστική» επιλογή και ο ίδιος φάνηκε αποφασισμένος να την εφαρμόσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στη διαδικασία χρηματοδότησης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2021-06-24 00:00:00.0)
Συνέχεια αντιδράσεων για το κινηματογραφικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ (2020-08-13 00:00:00.0)
Απάντηση Θ. Βαλτινού με ειρωνείες (2006-02-01 00:00:00.0)
Αντιδράστε στην ολική απαξίωση της τέχνης (2006-01-31 00:00:00.0)
Δεν «προλαβαίνουν» ή... (2005-06-07 00:00:00.0)
Θα μας «σώσουν» οι ξένοι... (2005-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ