Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνες κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες

Πραγματοποιήθηκε στις αρχές της βδομάδας η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Παρεμβαίνοντας στις εργασίες της συνέλευσης ο Γ. Χατζηγεωργίου, εκπρόσωπος της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ» και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

«Συνάδελφοι,

Κι αυτή η ΓΣ του Συλλόγου μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα προβλήματα του κλάδου οξύνονται σε επικίνδυνο σημείο. Η πτώση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων παίρνει δραματικές διαστάσεις. Σε δισ. δρχ. ανέρχονται οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, ενώ τα "λουκέτα" καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Από την άλλη, τα πολυκαταστήματα και τα μονοπώλια, που ασύδοτα λειτουργούν και επεκτείνονται, με δικό τους ωράριο και αθέμιτο ανταγωνισμό, παίρνουν τη μερίδα του λέοντος του τζίρου της αγοράς. Και ενώ οι μικροί έμποροι αφανίζονται, οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεπιχειρηματίες αποκτούν όλο και περισσότερα κέρδη. Αυτά είναι αποτελέσματα μιας πολιτικής σταθερά προσανατολισμένης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου και μονοπωλιακού κεφαλαίου και στον κλάδο του εμπορίου.

Μια πολιτική που, ως γνωστόν, απορρέει από τις αποφάσεις και εντολές της ΕΕ των πολέμων και της λέσχης των πλουσίων - την ΟΝΕ. Μια ΟΝΕ που απαγορεύει στις χώρες να ρυθμίζουν τις οικονομίες που συμφέρουν στη χώρα, με βαρύτατες συνέπειες για τους οικονομικά αδύνατους. Μια πολιτική λοιπόν που αυξάνει τις στρατιές των ανέργων, που στοχεύει στον αφανισμό μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πολιτική που με συνέπεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Στα πλαίσια αυτά και ενώ η λαίλαπα του αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων απειλεί να σαρώσει κάθε μικρό έμπορο, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου "περί άλλα τυρβάζει". Σταθερά προσανατολισμένη κι αυτή στο όραμα της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, χειροκροτεί και στηρίζει αυτή την πολιτική. Ανατριχιάζει και στο άκουσμα και μόνο για κινητοποιήσεις μαζί με άλλους φορείς (επαγγελματίες - βιοτέχνες) στην κατεύθυνση αντίστασης και επίλυσης των προβλημάτων μας. Ενώ η όλη δράση της περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, σε διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης, στη διεύρυνση των δημοσίων σχέσεών της με υπουργούς και άλλους παράγοντες. Ενίοτε και στην παράθεση προεκλογικών γευμάτων προς τιμή αρχηγού κόμματος.

Καμιά δραστική κινητοποίηση για το πολυνομοσχέδιο που μας πλήττει, για το Φορολογικό κ.ά. Οσο για τα πολυκαταστήματα, αντί να κάνουν αγώνα για να προσαρμοστούν και να λειτουργούν με τους όρους και με το ωράριο της αγοράς, αντίθετα, με την αδράνειά τους και τις παράτυπες αποφάσεις του νομάρχη, προσαρμόζουν την αγορά στο απάνθρωπο ωράριο των πολυκαταστημάτων.

Η απάντηση και η δικαιολογία της πλειοψηφίας της διοίκησης στο θέμα αυτό είναι πως "δεν μπορεί να σταματήσει η εξέλιξη και η πρόοδος".

Με fax, με δεξιώσεις και με κάποιες κινήσεις εντύπωσης για την τιμή των όπλων, δε λύνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αντίθετα οξύνονται. Δε μας ψήφισαν οι συνάδελφοι για να μετατρέψουμε το Σύλλογο σε κλαμπ... των ολίγων.

Ζούμε καθημερινά μια κατάσταση που οδηγεί τον μικρό και μεσαίο εμπορικό κόσμο σε αδιέξοδο, με μεγάλη ευθύνη και της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου μας, γι' αυτό πρέπει ν' απαντήσουμε όλοι - και κυρίως η διοίκηση - σε ορισμένα ερωτήματα:

  • Ως πότε θα αντέξουμε τη συνεχή μείωση του τζίρου;
  • Ως πότε θα βλέπουμε τους "νόμους" να ωθούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στα πολυκαταστήματα;
  • Ως πότε θα συνεχίζεται η στυγνή φορολόγησή μας, για να χαρίζουν δισ. στους μεγάλους;
  • Ως πότε θα γινόμαστε θύματα εκβιασμού του ιδιοκτήτη της επαγγελματικής στέγης;
  • Ως πότε θα μας εξαντλεί το απάνθρωπο ωράριο όπου τώρα μεθοδεύουν και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής;
  • Και τέλος, ως πότε θα έχουμε συμβιβασμένες ηγεσίες που θα στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, οι οποίες αποβλέπουν στον αφανισμό μας;

Γιατί, συνάδελφοι, συνδικαλιστές ιδιοκτήτες σειράς ακινήτων δεν είναι δυνατόν να στηρίξουν λύση για την επαγγελματική στέγη, ευνοϊκή για τους συναδέλφους ενοικιαστές. Γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνδικαλιστές με 3-4 δισ. δρχ. κέρδη το χρόνο δεν είναι δυνατόν ν' αγωνιστούν για την επαγγελματική μας επιβίωση. Χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική πορεία και στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων. Η τακτική της σημερινής πλειοψηφίας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου εξαντλεί την αγωνιστική δραστηριότητά της στο "χτύπημα" του σαμαριού. Είναι μάταιο να πιστεύουμε πως θα αλλάξει η άδικη μεταχείριση απέναντί μας, αν δεν αντιμετωπίζουμε το κακό από τη ρίζα του. Αυτοί που απεργάζονται την καταστροφή μας, μας θέλουν αδιάφορους. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Εμείς ως "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΩΝ" πιστεύουμε ότι ο ενωτικός μαζικός αγώνας των εμπόρων της πόλης μας, αλλά και όλης της χώρας, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Κι αυτό το στόχο πάντα βάζει. Ενας αγώνας σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ένας αγώνας για μια άλλη πολιτική, που θα προστατεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ εκείνων των δυνάμεων που καθημερινά και αταλάντευτα δίνουν το "παρών" στο πλευρό των μικρών και μεσαίων συναδέλφων. Χωρίς συμβιβασμούς και ιδιοτέλεια. Σε μια αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος ο μικρός και μεσαίος εμπορικός κόσμος δεν έχει να χάσει τίποτα. Παρά μόνο το λουκέτο της επιχείρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ