Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιδεικνύει τα κέρδη λίγο πριν το ξεπούλημα

Την επίδειξη της υψηλής κερδοφορίας της «μοστράρει» η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, με χτεσινή της ανακοίνωση, λίγο πριν ανακοινωθεί το πρώτο βήμα της απορρόφησής της από τη γαλλική «Κρεντίν Αγκρικολέ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά της κέρδη το α΄ τρίμηνο του 2000 ανήλθαν σε 18,2 δισ. δραχμές και είναι αυξημένα κατά 69% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη από τόκους παρουσίασαν αύξηση 32%, ενώ τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις παρουσίασαν αύξηση 19,5%, πάντα ως προς το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η Εμπορική Τράπεζα αλλά και η θυγατρική της Ιονική ακολουθούσαν «χαμηλή πτήση» κερδοφορίας, κάτι που είχε καταγγελθεί από τους εργαζόμενους των δύο τραπεζών ως συνειδητή κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισης των δύο τραπεζών, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Και πραγματικά το βασικό επιχείρημα, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των «δυνάμεων της αγοράς», ήταν ότι υπό κρατικό έλεγχο οι δύο αυτές τράπεζες είχαν «βαλτώσει» και μόνο με την ιδιωτικοποίησή τους θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Στο θέμα τώρα της απαρχής της ιδιωτικοποίησής της, το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και τις ερχόμενες μέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί η πώληση μειοψηφικού πακέτου - μικρότερου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από την τράπεζα, του 10% - προς την «Κρεντίν Αγκρικολέ». Η τελευταία, αγοράζοντας το μειοψηφικό αυτό πακέτο, επιδιώκει να διερευνήσει την ελληνική, αλλά και βαλκανική τραπεζική αγορά και ανάλογα να αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας έχουν σήμερα διάφορα Ταμεία, ελεγχόμενα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, η προοπτική απορρόφησης της Εμπορικής από μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα θα αποτελέσει τον «οδηγό» εξαγοράς και των υπόλοιπων εμπορικών τραπεζών από αντίστοιχους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς εκτιμάται ότι στη ζώνη του ΕΥΡΩ η «αυτόνομη» λειτουργία τους δεν είναι δυνατή λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ