Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Δε θα περάσουν οι απολύσεις

Συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ, όπου η εργοδοσία σχεδιάζει μείωση του προσωπικού κατά 40%

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ
Αποφασισμένοι να μη δεχτούν καμία απόλυση και νέες υποχωρήσεις από τα δικαιώματά τους είναι οι 92 εργαζόμενοι του εργοστασίου των «Κλωστηρίων Νάουσας» στον Εβρο (ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ). Μόλις προχτές η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των σχεδίων της για μείωση του προσωπικού σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου των «Κλωστηρίων», θα διώξει και το 40% των εργαζομένων που απασχολεί στον Εβρο.

Χτες το βράδυ, στη συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και είχε το χαρακτήρα πλατιάς σύσκεψης φορέων, αναδείχτηκε εύγλωττα ποιος ευθύνεται για την πολιτική ανεργίας και φτώχειας που χτυπά τον Εβρο, όπως και κάθε περιοχή της χώρας.

Παρά την επιχείρηση των βουλευτών και των τοπικών εκπροσώπων των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να κρύψουν τις ευθύνες της πολιτικής που ακολούθησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις τους, αυτό δε στάθηκε κατορθωτό. Ολοι με μια φωνή προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους στρέψουν σε απομόνωση από τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου που δέχονται την ίδια επίθεση.

Δυστυχώς γι' αυτούς, οι εργαζόμενοι καθημερινά βλέπουν όλο και πιο καθαρά ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χρόνια τώρα δίνουν κίνητρα, τσάμπα χρήμα και προνόμια στην εργοδοσία, και για τους ίδιους μόνο αβεβαιότητα, χτυπήματα στις κατακτήσεις τους και ανεργία. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Εβρο.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το δούμε. Η εφαρμοζόμενη πολιτική εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου», ξεκαθάρισε στην παρέμβασή του ο Τάσος Βλησίδης, γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και τους κάλεσε να προσανατολίσουν τον αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση.

Να ορθώσουν μέτωπο, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που θα έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική. Σε συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων του ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης» σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Εβρο κάλεσε ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, και δεσμεύτηκε πως η Ομοσπονδία άμεσα θα πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στην πλούσια εμπειρία του εργατικού κινήματος σημείωσε: Η υποχωρητικότητα το μόνο που κάνει είναι να ανεβάζει την ασυδοσία του εργοδότη. Τέτοιου είδους υποχωρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια κάτω από την απειλή της ανεργίας, αύξησαν την ασυδοσία του Λαναρά και σήμερα συνεχίζει την επίθεσή του», είπε ο Θ. Ευθυμίου. Προειδοποίησε πως ο Λαναράς, επιδιώκει το «διαίρει και βασίλευε» και θύμισε πως έτσι κράτησε σε απομόνωση την ΤΡΙΚΟΛΑΝ και την έκλεισε. Σήμερα εμμέσως έχει απομονωμένη την ΟΤΤΟ στον Εβρο και το ΔΟΥΔΟ στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσει να τα «καθαρίσει» πιο εύκολα.

Κλιμακώνουν τον αγώνα στη Νάουσα

Την ίδια ώρα, απεργία και αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε Νάουσα και Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Νάουσας» στα εργοστάσια της Νάουσας. Προσανατολίζονται για τις τελευταίες ημέρες του Ιούνη (πιθανά στις 29 Ιούνη). Αυτό καθορίστηκε στη σύσκεψη που έγινε προχτές το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή και άλλων φορέων. Τις επόμενες ημέρες την απόφαση θα επικυρώσουν τα εργοστασιακά σωματεία και αμέσως μετά σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και οι φορείς της πόλης θα μπουν στη μάχη της προετοιμασίας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ