Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Το 24ωρο που ζω... Το 24ωρο που ονειρεύομαι... »

Βήμα μαθητικής καλλιτεχνικής έκφρασης στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

«Οι εξετάσεις τέλειωσαν/ στο Φεστιβάλ θα τρέξω/ να πω τη μαντινάδα μου/ και κοντυλιά να παίξω!»

Είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» δίνει κάθε χρόνο έμπνευση στη νέα γενιά να τραγουδήσει για τις ανάγκες και για τα όνειρά της. Με δεδομένο αυτό το στοιχείο και την προσπάθεια να γίνει ένα ποιοτικό βήμα στις εκδηλώσεις του φετινού 31ου Φεστιβάλ, η Μαθητική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ δίνει βήμα στη μαθητική ερασιτεχνική δημιουργία. Το θέμα που προτείνει στους μαθητές - δημιουργούς είναι: «Το 24ωρο που ζω... Το 24ωρο που ονειρεύομαι...» και τους καλεί να εκφραστούν πάνω σ' αυτό με τραγούδια, κείμενα, σκίτσα, φωτογραφίες, ακόμα και ταινίες ή θεατρικά. Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές και τα έργα που θα συγκεντρωθούν θα παρουσιαστούν στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ τα πιο αντιπροσωπευτικά θα παρουσιαστούν στο τετραήμερο κορύφωσης του Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Στην Οργανωτική Επιτροπή, που θα εκφράσει γνώμη για τα έργα των μαθητών και θα συμβάλλει στην καλύτερη παρουσίασή τους, συμμετέχουν: ο Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός), ο Γιάννης Καλατζόπουλος (ηθοποιός - σκηνοθέτης), η Εύα Μελά (ζωγράφος), η Ζωή Βαλάση (δρ, συγγραφέας παιδικών βιβλίων) και ο Πάνος Ζάχαρης (μέλος Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ).

Ηδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από μαθητές να συμμετάσχουν, κυρίως με τραγούδια και θεατρικά, ενώ «αναλαμβάνουν δράση» και μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ, δουλεύοντας συλλογικά για να εκφράσουν μέσω της τέχνης την ασφυκτική πίεση που νιώθουν στην καθημερινότητά τους από το σχολείο, που αντί να τους μορφώνει τους εξοντώνει...

Οι οργανώσεις Μαθητών της Κρήτης για παράδειγμα, αξιοποιώντας τη λαϊκή παράδοση του τόπου τους, έχουν διοργανώσει «διαγωνισμό μαντινάδας» πάνω στο θέμα της Μαθητικής Επιτροπής και ήδη έχουν συγκεντρώσει τις πρώτες μαντινάδες, που δείχνουν ότι οι μαθητές αγκάλιασαν με κέφι και έμπνευση την ιδέα:

«Χρόνο δεν έχω ελεύθερο/ αφού όλη μέρα τρέχω/ σχολείο φροντιστήριο/ Θεέ μου δεν αντέχω!».

«Ησυχο δε μ' αφήνουνε/ τα φροντιστήριά τους/ σωστή Παιδεία θα 'χαμε/ αν έλειπ' η αφεντιά τους!».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Κι ενώ οι μαθητές εμπνέονται, δημιουργούν κι ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη δουλιά τους στο Φεστιβάλ, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις και γειτονιές συνεχίζονται. Το πρόγραμμά τους αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

  • Στα Γιάννενα, συνεχίζεται το διήμερο της Οργάνωσης Σπουδάζουσας στη φοιτητική εστία Δόμπολης, στις 8 μ.μ. Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στο πρόβλημα στέγασης και γενικότερα στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών και περιλαμβάνει συναυλία ερασιτεχνικού συγκροτήματος.
  • Στο Σουφλί, στο δάσος της Δαδιάς, οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ Εβρου. Η αναχώρηση για τη Δαδιά από Αλεξανδρούπολη είναι στις 9 το πρωί.
  • Στην Ξάνθη, η Οργάνωση Σπουδάζουσας διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου μαζί με την ΠΕΑΕΑ, για την Αντιφασιστική Νίκη. Θα μιλήσει ο Γ. Πυργελής, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ.

Δευτέρα 20 Ιούνη

  • Η Οργάνωση Κομοτηνής, διοργανώνει στην παλιά Νομική εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη.

Τετάρτη 22 Ιούνη

  • Στην Αθήνα, στον ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου), στις 5.30 μ.μ. και στο νοσοκομείο «Σωτηρία», θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις - εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης της Οργάνωσης Αθήνας στους νέους εργαζόμενους.
  • Στο Παγκράτι, στην πλατεία Μεσολογγίου, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Με τους αγώνες μας μπορούμε, γιατί μας λένε το αντίθετο; Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο!».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ