Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Μπροστά είναι τα χειρότερα...

Υπαναχώρησε η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή της για επανεξέταση «με δικαίωμα απόρριψης» 15 εγκεκριμένων - από το προηγούμενο ΔΣ - σεναρίων και με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι την «αναιρεί», «για τυπικούς λόγους».

Συγκεκριμένα το Κέντρο ανακοινώνει «ότι η απόφαση του ΔΣ της 10/7/2005 για "επανεξέταση με δικαίωμα απόρριψης" των εγκεκριμένων ταινιών, μέχρι της 30ής Μαρτίου 2005 στα προγράμματα "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" και "ΚΙΝΗΤΡΟ", αναιρείται για τυπικούς λόγους. Το ΕΚΚ στο πλαίσιο της πολιτικής του για την υποβοήθηση και ποιοτική βελτίωση των συμπαραγωμένων ταινιών θα συνδράμει με κάθε τρόπο για την αρτιότερη παραγωγή όλων αυτών (των 15 εγκεκριμένων) ταινιών. Οποιες από τις παραγωγές αυτές δηλώσουν εγγράφως ότι αδυνατούν να υλοποιηθούν, το ΕΚΚ με χαρά θα δεχτεί νέες προτάσεις από τους συντελεστές τους, οι οποίες θα κριθούν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες».

Οι «τυπικοί λόγοι» είναι νομικού περιεχομένου, αν και η ουσία της απαράδεκτης αυτής απόφασης για ακύρωση των σεναρίων βρισκόταν στην οικονομική εξόντωση των δημιουργών, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα και βρίσκονταν σε αναζήτηση και άλλων χρηματοδοτικών «πηγών». Θυμίζουμε ότι η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από όλο τον κινηματογραφικό κόσμο.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το ΕΚΚ - πρόβλημα που αποτελεί και την αιτία του γενικότερου «χάους» στην εθνική κινηματογραφία - παραμένει η έλλειψη χρημάτων. Οι υποσχέσεις του ΥΠΠΟ για χρηματοδότηση δεν εφησυχάζουν κανέναν αφού, όχι μόνο δεν επαρκούν ως ποσό, αλλά και δεν εμπεριέχουν καμία απολύτως δέσμευση για τακτική και γενναία κρατική χρηματοδότηση του κινηματογράφου. Το γεγονός ότι εκκρεμούν 250 προτάσεις για χρηματοδότηση που συσσωρεύτηκαν από προηγούμενα έτη - και που η νυν διοίκηση τις «πάγωσε» με προηγούμενη απόφασή της - αποδεικνύουν ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που απαξίωσε τον ελληνικό κινηματογράφο.

Τα χειρότερα δυστυχώς είναι μπροστά, αφού η κυβέρνηση, πιστή στις επιταγές του κεφαλαίου για υπαγωγή του συνόλου του πολιτισμού στην «ανταγωνιστικότητα» - δηλαδή στην καπιταλιστική κερδοσκοπία - ήδη δήλωσε τις προθέσεις της να αφήσει τον κινηματογράφο «έρμαιο» των ξένων πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ