Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούμε να αντισταθούμε»

Πολιτική εξόρμηση σε όλη τη χώρα

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, πολλές οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, προγραμματίζουν την ιδιαίτερη δραστηριότητά τους για τους νέους εργαζόμενους, στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

«Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούμε ν' αντισταθούμε... Υπάρχει διέξοδος... Στους αγώνες της τάξης μας... η ελπίδα», γράφουν οι προκηρύξεις και τα ταμπλό της ΚΝΕ που παίρνουν αυτές τις μέρες τη θέση τους σε χώρους δουλιάς και γειτονιές, καλώντας τους νέους εργαζόμενους, όπως λέει και το σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ: Να μάθουν την αλήθεια, να αλλάξουν τον κόσμο.

Την ερχόμενη βδομάδα, η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιεί προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για νέους εργαζόμενους στις 29-30 Ιούνη στα Λιόσια και στις 30 Ιούνη στην Πετρούπολη, το Θησείο, το Γαλάτσι, το «Carrefour» στους Αμπελόκηπους και το νοσοκομείο «Υγεία».

Αντίστοιχη, όμως, δραστηριότητα αναπτύσσουν και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε πολλές άλλες πόλεις.

Στερεά - Εύβοια

Με την προκήρυξη στο χέρι, που καλεί τους νέους εργαζόμενους να πάρουν θέση στον αγώνα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους και με το ερωτηματολόγιο για τις συνθήκες εργασίας και τη γνώμη των νέων εργαζόμενων για τους αγώνες, τα σωματεία και το ΠΑΜΕ, η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ έχει ξεκινήσει την πολιτική της εξόρμηση στους εργαζόμενους νέους, που θα κορυφωθεί με δυο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις 31 Ιούλη στο Θεατράκι Κωτσοπούλου στη Χαλκίδα και στις 22 Ιούλη στη Λαμία.

Μέχρι τότε, οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην περιοχή συζητούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στα εργασιακά, ετοιμάζουν συσκέψεις με φίλους της ΚΝΕ, συζητούν μαζί τους για την αξία της οργανωμένης πάλης, για το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αντλούν εμπειρίες από τις προσπάθειες προετοιμασίας της προχτεσινής απεργίας, από παλιότερες εκλογικές μάχες, όπως αυτή στο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Χαλκίδας. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στους χώρους των εμποροϋπαλλήλων, όπου συγκεντρώνονται πολλοί νέοι και το προηγούμενο διάστημα είχαν δουλέψει για τη μαζικοποίηση των αντίστοιχων σωματείων τόσο στη Χαλκίδα, όσο και στη Λαμία.

Παράλληλα, προετοιμάζουν μια σειρά εκδηλώσεις - πλατιές εξορμήσεις στη Χαλκίδα στις 18, 19 και 20 Ιούλη στα εργοστάσια «Σέλμαν», «Νεοσέτ» και «Τέμπο» αντίστοιχα, στις 25, 26 και 28 Ιούλη σε εμπορικούς δρόμους της Χαλκίδας.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς έχει ξεκινήσει η Οργάνωση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, από κοινού με την αντίστοιχη Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, από την περασμένη Τρίτη έως τις 29 Ιούνη, σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα.

Κάθε μέρα, σε κάθε πόλη, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σε μεγάλα μαγαζιά, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, οικοδομές, συνεργεία και βιομηχανικούς χώρους (ενδεικτικά αναφέρουμε τη «Σέλμαν» και τα κλωστοϋφαντουργεία του Λαναρά και του Πέτσα στην Κομοτηνή).

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν πρώτα τη μάχη της ενημέρωσης, η συζήτηση στρέφεται γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις και αποφάσεις του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ και οι νέοι εργαζόμενοι δείχνουν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τον εργάσιμο χρόνο και την απάτη του διαχωρισμού σε «ενεργό» και «ανενεργό», για τις εξελίξεις σε άλλους κλάδους.

Η ΚΝΕ στοχεύει σε περισσότερες εγγραφές νέων εργαζομένων στα σωματεία τους και απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή, στις 28-30 Ιούνη. Αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με συσκέψεις νέων εργαζομένων και άλλες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις αργότερα στην ύπαιθρο.

Σε άλλες πόλεις

Συγκρότηση σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν, μαζικοποίηση των σωματείων με νεολαίους και ενίσχυση των εργατικών οργανώσεων της ΚΝΕ, είναι οι στόχοι της Οργάνωσης Θεσσαλίας, που έχει προγραμματίσει τη δράση της στους νέους εργαζόμενους της Λάρισας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συχνές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις: Στο εργοστάσιο της «Exalco», σε εργοστάσια που δουλεύουν εποχιακά αυτή την περίοδο (π.χ. φτιάχνουν κομπόστες ροδάκινα, βερίκοκα), στο εμπορικό κέντρο Λάρισας, στα πολυσινεμά «Ster» και στους διανομείς (delivery) που προετοιμάζουν, μάλιστα, μηχανοκίνητη κινητοποίηση στην πόλη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την περίοδο από 15 Ιούλη έως 15 Αυγούστου, ενώ προγραμματίζεται και μια ακόμα εκδήλωση στην πόλη με θέμα: «Η αλήθεια για την εκμετάλλευση στους χώρους δουλιάς».

Στα Γιάννενα, η Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνει στις 17 Ιούλη προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα: «7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο», όπου θα παρουσιαστούν ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από νέους εργαζόμενους, που έχουν ξεκινήσει και τις παίρνουν τα μέλη της οργάνωσης, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν με ενθουσιασμό θεατρικά σκετς και άλλα υλικά. Ακόμα, ετοιμάζουν εκδηλώσεις - μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, με ειδικές προκηρύξεις που θα εκδώσουν για κάθε χώρο και συγκεκριμένα: 7 Ιούλη σε διανομείς και φαστ φουντ, 14 Ιούλη στον εμπορικό πεζόδρομο της Αραβαντινού, 21 Ιούλη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Δουρούτη, 28 Ιούλη στα «Πλαστικά Θράκης».

Μαζικές εξορμήσεις - εκδηλώσεις σε δυο μεγάλα εμπορικά κέντρα στην περιοχή αεροδρομίου και στη Δυτική Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν οι Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης κι ακόμα στις 30 Ιούνη προγραμματίζουν προφεστιβαλική εκδήλωση στους Αμπελόκηπους αφιερωμένη στους νέους εργάτες και τους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ