Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αντιδράσεις για τα πτυχία «μαϊμού»

Ανακοινώσεις της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας του ΠΑΜΕ

Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), που λειτουργούν στη Λάρισα, έδιναν σε μαθητές πλαστά πτυχία έναντι αδράς αμοιβής. Υπενθυμίζουμε ότι σ' αυτήν την καταγγελία προχώρησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, οι οποίοι εκτιμούν πως η βιομηχανία έκδοσης πλαστών απολυτηρίων στήθηκε και λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, οι μαθητές που πήραν απολυτήριο μ' αυτόν τον τρόπο, στη Λάρισα, ανέρχονται σε 200 - 300 και η «ταρίφα» της αμοιβής ανά άτομο κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ. Μάλιστα, ο βαθμός απολυτηρίου αυτών των μαθητών ήταν πάνω από 18, με αποτέλεσμα να έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων μαθητών και ως προς την άσκηση του επαγγέλματος και για την πρόσβασή τους στα ΤΕΙ.

Αφού επισημαίνει ότι οι παραπάνω αποκαλύψεις μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζει: «Η ανησυχία και η αγωνία των νέων ανθρώπων για το μέλλον τους γίνεται εμπόρευμα στα χέρια κερδοσκόπων. Το εκπαιδευτικό σύστημα τίθεται στην υπηρεσία του κεφαλαίου, για να αναπαράγει μαζικά τον τύπο εργαζομένου που χρειάζεται, πειθήνιο, αμόρφωτο και φτηνό. Οσο η Παιδεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται αποκλειστικά από το κράτος, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επιτήδειο να εμπορεύεται τη γνώση, την επαγγελματική μας προοπτική».

«Μόνο μία μπορεί να είναι η απάντηση», υπογραμμίζει η Μαθητική Επιτροπή: «Να συγκρουστούμε με τη λογική που μας θέλει απαθείς όταν εμπορεύονται το μέλλον μας. Με την προσπάθεια ΕΕ, κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (και τη στήριξη του ΣΥΝ) να κρατήσουν τη γνώση μακριά από τα παιδιά της εργατικής τάξης. Να αγωνιστούμε για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, που δε θα αφήνει σε κανέναν περιθώριο να κερδίζει, πουλώντας μας ψεύτικες ελπίδες. Με τους γονείς, τους καθηγητές, την εργατική τάξη, να διεκδικήσουμε Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, ένα σχολείο που θα μορφώνει, που θα διαμορφώνει ανθρώπους που οφείλουν να κάνουν την κοινωνία καλύτερη».

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Λάρισας, η οποία κάνει λόγο για την «ανάγκη συστηματικού και αυστηρού ελέγχου για την τήρηση των αναλυτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών ΤΕΕ». Σχολιάζοντας τη θέση αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ - ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ - η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η ΕΛΜΕ οφείλει να αγωνίζεται αταλάντευτα για το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, απαλλαγμένη από τις αυταπάτες για τον δήθεν αποτελεσματικό έλεγχο της ιδιωτικής, που θα επιφέρει τάχα ισότιμους και αδιάβλητους όρους λειτουργίας και των δύο». Υπογραμμίζει δε ότι «η πρόσφατη καταγγελία για ύπαρξη κυκλωμάτων που πωλούν τίτλους σπουδών στο χώρο της ιδιωτικής Τεχνικής Εκπαίδευσης φυσικά και δεν αποτελεί κάτι καινούριο για όσους έχουν σχέση με την εκπαίδευση γενικότερα».

Και συνεχίζει: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρέχουν απλόχερα το δικαίωμα στους εμπόρους της γνώσης ή καλύτερα της κατάρτισης να λυμαίνονται το χώρο της εκπαίδευσης και να θησαυρίζουν. Η συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης σε μια κοινωνία και οικονομία που λειτουργεί με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς αντικειμενικά ενισχύει την ιδιωτική. Στην παρούσα συγκυρία των αποφάσεων της Συνόδου Υπουργών Παιδείας του Μπέργκεν, η γενίκευση και η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας αποκαλύπτει την πλήρη πολιτική ταύτιση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης αφορά στη θέση της ΕΛΜΕ Λάρισας και συγκεκριμένα την πλειοψηφία ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ που αρνούνται να στηρίξουν το αίτημα για την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, το καθήκον για την αντεπίθεση που θα επιβάλει το αίτημα για μια Παιδεία των σύγχρονων αναγκών με την ύπαρξη μόνο δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης είναι αναγκαίο όσο ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ