Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παιχνίδι με την αγωνία των μαθητών

Πριν ακόμα αρχίσουν να αναρτώνται στα σχολεία οι βαθμολογίες των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, διάφορα ΜΜΕ ξεκίνησαν το γνωστό παιχνίδι με την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, για το πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στις σχολές.

Κάποιοι, ως φαίνεται, έχουν αντικαταστήσει το ρεπορτάζ με τη «μαντική»! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι μιλούν από τώρα για αυξομειώσεις των βάσεων (λένε ακόμα και πόσα μόρια θα ανέβουν ή θα πέσουν σε συγκεκριμένες σχολές ή ομάδες σχολών) χωρίς να έχει δώσει ακόμα το υπουργείο τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών και χωρίς να έχουν συμπληρώσει ακόμα οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα μηχανογραφικά δελτία με τις σχολές προτίμησής τους;

Οπως είναι γνωστό, η βάση κάθε σχολής διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων και τις βαθμολογίες εκείνων των υποψηφίων που την επιλέγουν. Οταν λοιπόν, μιλάς για πτώση των βάσεων σε μια σχολή, χωρίς να ξέρεις ποιοι υποψήφιοι την έχουν επιλέξει και πόσο έχουν γράψει οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, απλά κάνεις ρεπορτάζ βγαλμένο από την κοιλιά σου... ή ακόμα χειρότερα, προσπαθείς να κατευθύνεις τους υποψήφιους, που θα κληθούν μεθαύριο να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, σε συγκεκριμένες σχολές!

Οι μαθητές και οι οικογένειές τους πρέπει να κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια στα συγκεκριμένα παιχνίδια και να επιλέξουν τις σχολές που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους με βάση τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους κι όχι με βάση τις «καφετζούδες» των ΜΜΕ και τις «προβλέψεις» τους για τις αυξομειώσεις των βάσεων. Αυτό το αισχρό παιχνίδι με την αγωνία των μαθητών κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.

Υ.Γ. Οσο για κάποιους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη δήθεν αποτυχία των μαθητών στη Φυσική και τη δήθεν αποτυχία του σχολείου να διδάξει σωστά τους μαθητές, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι εξετάσεις επιλογής και αντικειμενικά κάποιοι θα αποτυγχάνουν. Η αποτυχία του σχολείου έγκειται στο ότι οι εξετάσεις επιλογής ταυτίζονται με τις απολυτήριες και το λύκειο έχει σκοπό όχι τη στέρεα γενική μόρφωση, αλλά την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις.


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ