Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Παζαρεύοντας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γερμανία ήταν το αντικείμενο του σκληρού «παζαριού» μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Τζορτζ Ου. Μπους.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται «μαζί μας και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ώστε να αποσταλεί μήνυμα σαφές και ενωμένο αναφορικά στο πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει το Ιράν», ήταν το μήνυμα Μπους, όπως τουλάχιστον το διατύπωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών. Παράλληλα, ο Σρέντερ υπογράμμισε στον Πρόεδρο Μπους το σημαντικό ρόλο της Ευρώπης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Κυρίαρχο ζήτημα όμως ήταν το ενδεχόμενο να γίνει η Γερμανία μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει στο παρελθόν σχετικές προτάσεις από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ινδία. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει πριν τη συνάντηση ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει πως «δύο ή και παραπάνω χώρες, θα γίνουν μόνιμα μέλη».

Πάντως, η συνάντηση που επρόκειτο να γίνει στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης Σρέντερ στις ΗΠΑ, περικόπηκε όπως και η διάρκεια του ταξιδιού, αφού ο Γερμανός καγκελάριος έσπευσε να επιστρέψει καθώς δρομολογούνται οι εξελίξεις για τη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, όπου ηθελημένα το κυβερνών κόμμα θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ηδη η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση στη δημοτικότητα του Σρέντερ που έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που εκλέχτηκε.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή υπεροχή των Χριστιανοδημοκρατών της Αγγελα Μέρκελ με 44% έναντι 27% των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Σρέντερ.

Τέλος, στα παραλειπόμενα του ταξιδιού Σρέντερ στις ΗΠΑ, ήταν η κατηγορηματική άρνησή του να θίξει το θέμα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο όπως το ζήτησε ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα των Πρασίνων, υπό το αιτιολογικό ότι «μετά από μακρό χρονικό διάστημα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν εξομαλυνθεί»... Βέβαια, στις ΗΠΑ πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι ο Λευκός Οίκος έχει υποβαθμίσει τη συνάντηση, καθώς «ο Σρέντερ έχει τελειώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ