Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΠΑΠ ΑΕ
Επέκταση του τζόγου

Η προαναγγελθείσα επέκταση του τζόγου - με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και αδιαφορώντας για τις συνέπειες - από την ΟΠΑΠ ΑΕ και την κυβέρνηση μπήκε χτες στην τελική της ευθεία. Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε τις επόμενες ενέργειές της, οι οποίες θα μετατρέψουν τη χώρα σ' έναν τεράστιο «ναό» του τζόγου. Και θα μεγιστοποιήσουν τον επικίνδυνο και επιζήμιο - πρακτικά και θεωρητικά - εθισμό στο κυνήγι της ελπίδας.

Είναι γνωστό ότι «όπου ευημερεί ο τζόγος, δυστυχούν βιοτικά οι άνθρωποι». Και παρότι είναι αποδεδειγμένο ότι, μακροπρόθεσμα, κανείς τζογαδόρος δεν κέρδισε, αλλά μόνο ο διοργανωτής, η φρούδα ελπίδα οδηγεί στο στοιχηματισμό. Σε συνάρτηση βέβαια με την ανέχεια. Με δέλεαρ λοιπόν μιαν αύξηση (6%) των κερδών που μοιράζονται οι νικητές, η ΟΠΑΠ ΑΕ αποφάσισε - με τη συμφωνία κυβέρνησης και ΙΝΤΡΑΛΟΤ - πως εισάγονται σταδιακά, από την προσεχή αγωνιστική περίοδο, αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων.

Επίσης, διευρύνονται τα πεδία στοιχηματισμού, με την εισαγωγή νέων προϊόντων, όπως, π.χ., πάνω ή κάτω από προκαθορισμένο αριθμό γκολ, κάρτες, πέναλτι, κλπ. ή τη δυνατότητα πονταρίσματος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα προστίθενται επιπλέον αθλήματα (μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο, στίβος, μηχανοκίνητος αθλητισμός). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά - αλλά και ως ενδεικτικότατο της νοοτροπίας που θέλουν να επιβάλουν - προετοιμάζεται η «εισαγωγή μη αθλητικών γεγονότων της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής επικαιρότητας»!!!...

Εως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την ίδρυση «θυγατρικής εταιρίας, με αποκλειστικό σκοπό την οργάνωση, λειτουργία και διεξαγωγή παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης και μεταβλητής απόδοσης». Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβεί (;) μετά τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ (21/1/2007). Οι αγώνες όμως των ελληνικών ομάδων εισάγονται από τη νέα περίοδο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, όλες αυτές οι καταγγελίες, με «στεντόρεια» φωνή, της ΝΔ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί ασυμβιβάστου τι έγιναν; Ηταν αβάσιμες και αναληθείς ή, απλά, ως εξουσία, συμβιβάστηκαν και αυτοφιμώθηκαν;

Το κυριότερο όμως είναι πως η κυβέρνηση σπρώχνει τον κόσμο στον τζόγο, ενισχύοντας και διαφημίζοντας τη λογική του. Και παρά τις ψευδαισθήσεις, το πενιχρό εισόδημα γίνεται ακόμα φτωχότερο, με την καθημερινή αφαίμαξη, στην προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών. Και ταυτόχρονα επιβάλλεται η στρεβλή - αλλά βολική για το σύστημα - αντίληψη περί των τρόπων βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας.

Αυτό καθόλου όμως δεν απασχολεί την κυβέρνηση και τις εταιρίες που στόχο έχουν το κέρδος ή την «αντιμετώπιση της πρόσφατης πτωτικής πορείας του παιχνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης, θέλουν να γίνει το προϊόν, δηλαδή η ΟΠΑΠ ΑΕ, περισσότερο ελκυστικό, στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση ολοκληρωτικού ξεπουλήματός της σε ιδιώτες. Και φυσικά προς όφελος των επιχειρηματιών που σχετίζονται με τον τζόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ