Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Νέο χάρισμα χρεών

Τη στήριξη του επαγγελματοποιημένου αθλητισμού και την επιβράβευση μπαταχτσήδων και κομπιναδόρων επιχειρηματιών, την ώρα που συνεχίζεται η συνειδητή αδιαφορία για τον μαζικό αθλητισμό, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Για νέο πακέτο ενισχύσεων στους ...κομπιναδόρους των ΠΑΕ και ΚΑΕ και στήριξης του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, την ώρα που συνεχίζεται η συνειδητή κυβερνητική αδιαφορία για τον μαζικό αθλητισμό, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του, έκανε λόγο χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής. Η τοποθέτησή του έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του αθλητισμού», το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (υπερψηφίστηκε με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών).

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «μετά την ολυμπιακή περίοδο η οποία με τόσους χαρακτηρισμούς και κορόνες έληξε, θα περίμενε κανείς να υπάρξει στη χώρα μας ένας προσανατολισμός ώστε τα Ελληνόπουλα να αθληθούν. Από την άποψη αυτή δεν έχει γίνει τίποτε». Περιγράφοντας δε την κατάσταση που επικρατεί στο επίπεδο του μαζικού αθλητισμού, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «βρίσκονται απλήρωτοι οι γυμναστές για 3 και 4 χρόνια», ενώ ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σημειώνοντας ότι «τα αθλητικά σωματεία έχουν στη Μαγνησία να πάρουν λεφτά από το 1998».

Και για την κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και για την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ), όμως, αυτά είναι... ψιλά γράμματα. Το ενδιαφέρον της μονοπωλεί ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός. Ετσι και στο νέο αυτό νομοθέτημα, ασχολείται αποκλειστικά με την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν οι επιχειρηματίες. Με μια από τις τροπολογίες επιτρέπει στις ΠΑΕ της Γ΄ Εθνικής, να μετατραπούν σε ΤΑΠ (Τμήματα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) «τα οποία υποκαθιστούν τις αντίστοιχες ΠΑΕ μόνο στα αγωνιστικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις». Σε απλά ελληνικά χαρίζονται τα χρέη των ΠΑΕ και φυσικά αθωώνονται και όσοι τα δημιούργησαν... Επίσης δίνει νέα παράταση για την «εξυγίανση» (δηλαδή διατηρεί την ασυδοσία και ατιμωρησία), όλων των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών και των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για προσπάθεια «να σώσετε τον παραπαίοντα επαγγελματικό αθλητισμό και συγκεκριμένα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Μάλιστα μίλησε για «επιβράβευση των μπαταχτσήδων και κομπιναδόρων επιχειρηματιών» οι οποίοι «αφού υπερχρεώσουν τις ομάδες τρέχουν να φορτώσουν τα χρέη στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το προσωπικό». Και κατέληξε: «Εμείς λέμε» - τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - «ότι συνεχίζεται αυτή η πολιτική με την αιτιολογία της βίας στα γήπεδα και τη λύση των χρεών των ΠΑΕ, ενώ δε γίνεται τίποτε για τον μαζικό αθλητισμό».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Ορφανός, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται σκοπεύουν απλά το «να μπουν τα χρέη των ομάδων προς το δημόσιο και το ΙΚΑ σε μια συγκεκριμένη πορεία» προσθέτοντας ότι «κάνουμε έλεγχο στις πληρωμές τους». Παράλληλα παραδέχτηκε ευθέως ότι με τις ρυθμίσεις για την αποτίμηση της αξίας των ΠΑΕ και ΚΑΕ «προσπαθούμε να βοηθήσουμε εκείνους (σ.σ. τους μετόχους) που έχουν το 10% προκειμένου να βάλουν λιγότερα χρήματα» και «να φθάσουμε σε ένα υγιές καθεστώς» για τις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ