Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξανά στη Βουλή τα νομοσχέδια της υποβάθμισης

Από την τελευταία κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στα νομοσχέδια για την «αξιολόγηση» και τη «διά βίου εκπαίδευση»
Από την τελευταία κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στα νομοσχέδια για την «αξιολόγηση» και τη «διά βίου εκπαίδευση»
Ξανανοίγει η κυβέρνηση το «μέτωπο» της Ανώτατης Εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα, καθώς θα επαναφέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Με αυτό το νόμο είναι αποφασισμένη να εγκαθιδρύσει όργανα και διαδικασίες που θα υποβαθμίσουν και ιδιωτικοποιήσουν τις σπουδές, προκειμένου η μεγάλη μάζα των αποφοίτων να αποτελούν φθηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό αντί για υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό. Παράλληλα, θα προωθήσει και το νομοσχέδιο για τη «διά βίου εκπαίδευση», που αντικαθιστά τη μόρφωση με αποσπασματικές γνώσεις μιας χρήσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής αγοράς.

Φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις τη μέρα ψήφισης των νομοσχεδίων, που η συζήτησή τους είχε ξεκινήσει στη Βουλή (είχαν ψηφιστεί επί της αρχής μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές) αλλά διακόπηκε με τη διαδικασία «πρότασης μομφής» στις αρχές Ιούνη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο ειδικά για τα ΤΕΙ, με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων ΤΕΙ και άλλες διατάξεις», το οποίο όμως αποτελεί επέκταση του νόμου 2916/01 περί δήθεν «ανωτατοποίησης», ενσωματώνει τα ίδια αδιέξοδα για τα ιδρύματα και φυσικά, δεν αντιμετωπίζει τα τραγικά πλέον προβλήματα των ιδρυμάτων. Πρόκειται για ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο, που αναφέρεται κυρίως σε θέματα προσωπικού των ιδρυμάτων και κάνει προσπάθεια να μειωθεί το κόστος των σπουδών στα ΤΕΙ με υπερωρίες προσωπικού και άλλα τερτίπια. Ωστόσο σε σχέση με το χαρακτήρα των ιδρυμάτων που είναι μόνο στο όνομα «ανώτατα» αλλά παραμένουν ιδρύματα β΄ κατηγορίας πλάι στα πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν αποσαφηνισμένα επιστημονικά αντικείμενα σπουδών, το νομοσχέδιο δε λέει κουβέντα.

Σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιδρούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, για τους οποίους προβλέπει να μειωθούν χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για κάλυψη όλων των αναγκών των ιδρυμάτων σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Πολλοί από τους έκτακτους διδάσκουν στα ιδρύματα για 10 ή και 15 χρόνια με το καθεστώς του ωρομίσθιου και χωρίς δικαιώματα. Αντιδρούν δε, γιατί αυτή τους η προσφορά δε φαίνεται να αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση, ώστε να ενταχθούν στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των ιδρυμάτων.

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαρκείας των εκτάκτων εκπαιδευτικών, το ΤΕΙ Αθήνας ανακοίνωσε χτες ότι η τρέχουσα εξεταστική θα μεταφερθεί το Σεπτέμβρη.

Χτες επίσης, πραγματοποιήθηκε Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ στις Σπέτσες, στην οποία όμως δε συζητήθηκε ιδιαίτερα το επίμαχο νομοσχέδιο και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η νέα συνεδρίαση της Συνόδου ορίστηκε για το Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή πλέον των νέων διοικήσεων όπου έχουν εκλεγεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ