Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλαμάτα - πόλη του χορού

Η ομάδα της Κερσμέικερ, «Rosas»
Η ομάδα της Κερσμέικερ, «Rosas»
Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία του, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει και φέτος τις πύλες του, προσφέροντας ξεχωριστές παραστάσεις. Από τις 15 έως και τις 24 του Ιούλη, η πόλη της Καλαμάτας υποδέχεται σημαντικές ελληνικές και ξένες ομάδες χορού, επαληθεύοντας τα λόγια του Α. Τζιακομέτι: «Ο στόχος της τέχνης δεν είναι να αντιγράψει την πραγματικότητα, αλλά να δημιουργήσει μια πραγματικότητα ίδιας έντασης».

Πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, το φετινό πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, περιλαμβάνει δύο κορυφαίες συμμετοχές, οι οποίες προέρχονται από το Βέλγιο, χώρα που έχει κατακτήσει τη δική της φυσιογνωμία και πρωταγωνιστικό ρόλο στο τοπίο του σύγχρονου χορού. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους διεθνώς, η Αν - Τερέζα ντε Κερσμέικερ, η οποία με τη δημιουργία της έδωσε έναν εντελώς νέο προσανατολισμό στο φλαμανδικό χορό, με την ομάδα της «Rosas», θα παρουσιάσει το έργο «Rain», σε μουσική Στιβ Ράιχ. Η Κερσμέικερ, μοιάζει να ανακαλύπτει το χώρο από την αρχή σε μια περιοχή όπου τα μελετημένα σχήματα διαπλέκονται ασταμάτητα μεταξύ τους και η κίνηση δεν τελειώνει ποτέ. Σαν ωδή στη φυσική αρμονία ανάμεσα στο χώρο και το χρόνο, το έργο είναι ένα βροχερό τοπίο που σε πείσμα όλων θα εξακολουθήσει να μεταβάλλεται διαρκώς. (15 και 16/7, 10 μ.μ. Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας).

Από την παράσταση της ομάδας «Πέλμα»
Από την παράσταση της ομάδας «Πέλμα»
Η δεύτερη βελγική συμμετοχή είναι η ομάδα χορού «LES BALLETS C. DE LA B.», που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιάσει το έργο «bache» των χορογράφων Κοέν Αγκουστίνεν, Στιβ Ντουγκάρντιν και Γκι Βαν Νουέτεν. Ο Κοέν Αγκουστίνεν παραδίδει μια χοροθεατρική πράξη η οποία χαρακτηρίζεται από εκλεκτικό χιούμορ και αναπαριστά το φόβο, που μέσα από τις διαφορετικές μορφές του, καταδυναστεύει το ανθρώπινο είδος. Κάτω από την «ασφάλεια» μιας bache (προστατευτικό κάλυμμα ή τέντα από μουσαμά), έξι ερμηνευτές (4 χορευτές και 2 μουσικοί) υιοθετούν συμπεριφορές και «ομολογούν» τους εφιάλτες μας. (22 και 23/7, 10 μ.μ., Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την 33χρονη Ελβετή χορογράφο Ανα Χούμπερ, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον ασυνήθιστες και ενδιαφέρουσες καλλιτέχνιδες της σύγχρονης βερολινέζικης χορευτικής σκηνής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιάσει το σόλο κομμάτι της «unsichtbarst» («αοράτως»), παραγωγής 1998, στο οποίο η γνωστή χορογράφος επιδιώκει να ταξιδέψει στη συνοριογραμμή ανάμεσα στο θεατή και τον performer. (16/7, 8 μ.μ. και 17/7, 10 μ.μ. Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας).

Από τους νέους χορογράφους, που θα φιλοξενηθούν στο φετινό Φεστιβάλ, σημειώνουμε την Αυστραλή Πρου Λανγκ, μία από τις πολλά υποσχόμενες χορογράφους της νεότερης γενιάς του σύγχρονου γερμανικού χορού. Η Πρου Λανγκ θα παρουσιάσει, στην πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας, τη χορευτική παραγωγή της «Fiftyfourville», έργο του 2004, εμπνευσμένο από το κινηματογραφικό έργο του Ζαν - Λικ Γκοντάρ, «Αλφαβίλ». (21/7 στις 10 μ.μ., 22/7 στις 8 μ.μ. και 23/7 στις 8 μ.μ. Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας).

Η ομάδα της Πρου Λανγκ
Η ομάδα της Πρου Λανγκ
Στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάζεται και η ταλαντούχα νέα χορογράφος από την Κύπρο Λία Χαράκη, η οποία από το ξεκίνημά της ήδη έχει εμφανιστεί σε καθιερωμένα διεθνή Φεστιβάλ Χορού. Η Λία Χαράκη, παλιά γνώριμη από τη συμμετοχή της σε ελληνικές ομάδες χορού, το 2003 ίδρυσε με τον εικαστικό καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Χριστόδουλο Παναγιώτου την ομάδα «Πέλμα». Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τη σόλο δημιουργία της «Eye to I». (17/7 στις 8 μ.μ., 18/7 και 20/7 στις 10 μ.μ. Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας).

Οσον αφορά στους Ελληνες καλλιτέχνες, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού παρουσιάζει εφέτος το έργο «Προβάλλοντας τη σκιά» των νέων χορευτών Γιάννη Μανταφούνη και Κατερίνας Σκιαδά, με τη συνοδεία του μουσικού Αναστάση Γούλιαρη. Πρόκειται για μία δουλιά που «πατάει» στο δομημένο αυτοσχεδιασμό. Μια έρευνα για τη σχέση μουσικής - κίνησης, το διάλογο και την αλληλεπίδραση των σωμάτων μέσα από ένα προσωπικό κινητικό υλικό. (17/7, στις 8 μ.μ., 18/7 και 20/7 στις 10 μ.μ. Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας).

Ακόμη, φιλοξενείται η ομάδα «Sinequanon». Ο «Μυστικός Δείπνος», που θα παρουσιαστεί σε χορογραφία Ερμή Μαλκότση, Κικής Μπάκα και Δημήτρη Σωτηρίου και μουσική του εξαίρετου Θανάση Παπακωνσταντίνου, είναι ο τόπος συνάντησης οκτώ χορευτών και τεσσάρων μουσικών. Ενα δείπνο, στη διάρκεια του οποίου οι «συνδαιτυμόνες» καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με κρυφές σκέψεις και επιθυμίες τους και να αποκαλύψουν κομμάτια της ύπαρξής τους, που συνήθως αρνούνται να αντικρίσουν. (19/7, 10 μ.μ. Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας).

«Προβάλλοντας τη σκιά»
«Προβάλλοντας τη σκιά»
Το 11ο Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 24/7 (10 μ.μ.) με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την εκδήλωση «Black Box».

Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα καθιερωμένα πλέον σεμινάρια χορού, οι διαλέξεις και τα εργαστήρια που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργικής επαφής με συγκεκριμένες τεχνικές του χορού, μέσα από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους. Σ' αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιηθεί και φέτος το καθιερωμένο σεμινάριο χορού, στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει ο Αμερικανός χορογράφος και δάσκαλος Jeremy Nelson. Επίσης, οι διοργανωτές έχουν προβλέψει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που, όπως αναφέρουν, «επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και προσδίδουν έναν εορταστικό και ουσιαστικά συμμετοχικό χαρακτήρα στην Καλαμάτα - πόλη του χορού».


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε η προπώληση (2023-05-23 00:00:00.0)
«Χρώματα» ελληνικού σύγχρονου χορού (2012-05-19 00:00:00.0)
Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας (2002-07-31 00:00:00.0)
Χορο-θεατρικό «Για πάντα» (2001-10-16 00:00:00.0)
Χορευτική πανδαισία στην Καλαμάτα (2001-07-14 00:00:00.0)
Στη μαγεία του χορού η Καλαμάτα (2000-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ