Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απειλή παραπομπής για τα βιοκαύσιμα

Στο δικαστήριο απειλεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να παραπέμψει την Ελλάδα, λόγω της ολιγωρίας της στο θέμα της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων, που θεωρούνται λύση στη μερική υποκατάσταση των υδρογονανθράκων στα υγρά καύσιμα.

Η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πλήρως την οδηγία 2003/30 περί βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ, η οποία προβλέπει ότι το μερίδιο των βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική αγορά ενέργειας των κρατών - μελών θα πρέπει να αγγίξει το 2% το 2005 και το 5,75% το 2010. Στη χώρα μας η παραγωγή βιοκαυσίμων περιορίζεται στο 0,7% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων, στο 1/3 δηλαδή του στόχου.

Ωστόσο το κόστος των βιοκαυσίμων εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρήση τους αποφέρει σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμα και τη στήριξη της γεωργίας.

Η Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Φιλανδία, Εσθονία και Σλοβενία) και καθώς δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση, προχωρά στην έκδοση Αιτιολογημένης Γνώμης, τελευταίο στάδιο πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ