Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Ευνοούνται οι μεγαλοπαράγοντες, χτυπιούνται τα δικαιώματα

Στο στόχαστρο των βουλευτών του ΚΚΕ βρέθηκε χτες στη Βουλή για δεύτερη μέρα το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων αθλητισμού» με το οποίο εξυπηρετούνται τα μεγαλοσυμφέροντα που εμπλέκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου και από την άλλη, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο εισηγητής του Κόμματος, Ν. Γκατζής, αναφερόμενος στο μέτρο που προβλέπει να μπουν κάμερες στα γήπεδα για να παρακολουθούν τους φιλάθλους, είπε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που όχι μόνο προσβάλει τα δικαιώματα αθλητών, φιλάθλων και οπαδών, αλλά διαμορφώνει και μια γενικότερη αντίληψη ότι «όπου και να είστε παρακολουθείστε». Ο βουλευτής επικαλέστηκε σχετική εκτίμηση της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις «ενδέχεται να συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή προσβολή της προσωπικότητας», για τις οποίες η «Αρχή» δεν μπορεί να παρέμβει λόγω ελλιπούς στελέχωσης.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση χρεών (κατατέθηκε σχετικός κατάλογος) είπε ότι για μία ακόμα φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια χαριστική πράξη για τους «μπαταχτσήδες» επαγγελματίες που βρίσκονται στις ΠΑΕ και καταχρώνται τα χρήματα των ΠΑΕ χωρίς να βάζουν δεκάρα δική τους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, κατήγγειλε ότι προωθείται παραπέρα η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την ίδια στιγμή δεν επιχορηγούνται τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία λειτουργούν με τις συνεισφορές των μελών τους. Μάλιστα στις ανώνυμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο χαρίζονται αθλητικές εγκαταστάσεις και προπονητικά κέντρα.

Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι και η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του αθλητισμού και τόνισε ότι «καμία άμεση ή έμμεση επιχορήγηση δεν πρέπει να δίνεται σε επιχειρηματίες που για συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα επενδύουν στο ποδόσφαιρο. Σχετικά με τον ΟΠΑΠ είπε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και κατήγγειλε ότι φέτος οι επιχορηγήσεις, που από τον ΟΠΑΠ πήγαιναν σε ερασιτεχνικά σωματεία, είναι σχεδόν μηδαμινές.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, κατέθεσε συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε ομάδες των οποίων οι οπαδοί θα προβαίνουν σε βίαιη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα για περιορισμένης έκτασης επεισόδια (υβριστικά συνθήματα ή ρίψη αντικειμένων) θα επιβάλλεται μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Για συμπλοκές οπαδών επίσης μία αγωνιστική και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, για εκτεταμένες συμπεριφορές βίας που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό παραγόντων ή αθλητών αποκλεισμός δύο αγωνιστικών και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ και για επεισόδια που οδηγούν στη διακοπή ή τη μη έναρξη του αγώνα αποκλεισμός τουλάχιστον πέντε αγωνιστικών και πρόστιμο τουλάχιστον 60.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ