Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Το νέο, λαμπρό του «πρόσωπο»

Μουσείο Μπενάκη

Με εκσυγχρονισμένο «πρόσωπο» και με αποκεντρωμένες τις μεγάλες ενότητες του υλικού του, το Μουσείο Μπενάκη, έχοντας ολοκληρώσει το κτιριολογικό και εκθεσιακό του πρόγραμμα, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό. Στις 8 Ιουνίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση των μουσειακών του συλλογών, η οποία συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 70 χρόνων ενεργού παρουσίας του Μουσείου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

«Τιτάνιο έργο», χαρακτήρισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου, Μαρίνος Γεωργουλάνος, την προσπάθεια να πάρει το Μουσείο Μπενάκη τη νέα του μορφή, τονίζοντας τη συμβολή και τη συνέπεια των εκατοντάδων ανθρώπων που συμμετείχαν σ' αυτό το έργο.

Στο νέο κτιριολογικό και στο εκθεσιακό πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς. «Στο κεντρικό ιστορικό μέγαρο του Μουσείου αναπτύσσονται οργανωμένες πλέον, με αυστηρή λογική συνέπεια, μόνο οι ελληνικές συλλογές, προσφέροντας μια ευσύνοπτα συνολική εικόνα της διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού. Στους εσωτερικούς χώρους έχει αποκατασταθεί η αναγκαία ενότητα του ύφους και η εξίσου απαραίτητη συνέχεια της κυκλοφοριακής ροής», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, στις αίθουσες του ισογείου παρουσιάζονται εκθέματα από την προϊστορική αρχαιότητα έως το τέλος της ρωμαϊκής εποχής και από τη βυζαντινή αυτοκρατορία και τους πρώτους μεταβυζαντινούς αιώνες. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί το ανάπτυγμα του ελληνισμού κατά την περίοδο της ξενοκρατίας και την εκκλησιαστική τέχνη στους ύστερους μεταβυζαντινούς χρόνους. Ο δεύτερος όροφος συγκεντρώνει εκθέματα με βασικό θέμα: «Πνευματική παραγωγή, οικονομία και κοινωνική ζωή. Οι παραμονές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας». Τέλος, στον τρίτο όροφο, παρουσιάζονται εκθέματα από την Επανάσταση του 1821 και τη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους. Στο επίπεδο του ημιυπογείου αναπτύσσονται η Διεύθυνση, η Γραμματεία και τα διάφορα επιστημονικά τμήματα.

Ακόμη, το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσείου έλαβε υπόψη του τις απαραίτητες «παύσεις» που χρειάζεται ο επισκέπτης κατά τη διαδρομή του στους εκθεσιακούς χώρους. Γι' αυτό, όλο το επίπεδο του δεύτερου ορόφου οργανώθηκε σύμφωνα με τη λογική ενός πεδίου αναψυχής.

Σημειώνουμε ότι στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη από τις 8 Ιουνίου, θα παρουσιάζεται η έκθεση «Η νεοκλασική Αθήνα του Παύλου Μυλωνα. Σχέδια αποτυπώσεων 1941 - 1955», της οποίας τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 7/6 (8 μ.μ.) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κων. Στεφανόπουλο. Θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο η μεγάλη έκθεση «Μήτηρ Θεού: Απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή τέχνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ