Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικών αιθουσών «όαση»

Μία κινηματογραφική «όαση» στην «έρημο» της βιομηχανίας και διανομής του θεάματος προετοιμάζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ιδρύοντας ένα δίκτυο αιθουσών με τίτλο «FILM CENTER 2000».

Στόχος της πρωτοβουλίας - που αποτελεί και παλιό όνειρο των κινηματογραφιστών - είναι, όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, να υπάρξει «μια πειστική εναλλακτική πρόταση προς το κοινό που αγαπά τον καλό κινηματογράφο, το κοινό που επιμένει να τον ανακαλύπτει, αψηφώντας καθιερωμένα καταναλωτικά πρότυπα». Το δίκτυο θα προβάλλει αξιόλογες ταινίες, ελληνικές και ξένες, που είτε πέφτουν θύματα του αδίστακτου «κυκλώματος» της διανομής στο όνομα των «νόμων της αγοράς», με αποτέλεσμα να μη φτάνουν ποτέ στον θεατή, είτε να βρίσκουν κάποια αίθουσα - ενίοτε και στο τέλος της σεζόν - είτε έχουν, αδίκως συνήθως, περιορισμένη «διάρκεια ζωής» σε μια αίθουσα.

Ηδη, στο δίκτυο συμμετέχουν πέντε αίθουσες, με «ναυαρχίδα» το «Απόλλων Ρενώ» στη Σταδίου και τέσσερις περιφερειακές: το «Φιλίπ» στην πλατεία Αμερικής, την «Ανδόρα» στους Αμπελόκηπους, την «Αφαία» στην Καλλιθέα και μια ακόμη αίθουσα στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Το ΕΚΚ θα έχει την απόλυτη ευθύνη του προγράμματος και οι αιθουσάρχες την ευθύνη της διαχείρισης και της λειτουργίας των αιθουσών. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος είναι περίπου 60 εκατομμύρια, μέρος των οποίων θα διατεθεί για τυχόν απαραίτητες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις των αιθουσών.

Το πρόγραμμα του δικτύου θα δώσει έμφαση και στις ταινίες μικρού μήκους, στα ντοκιμαντέρ, ενώ θα υπάρχουν κινηματογραφικά αφιερώματα και προγράμματα για παιδιά. Ο «Απόλλων Ρενώ» τα κυριακάτικα πρωινά θα λειτουργεί ως κινηματογραφική λέσχη, σε συνεργασία με την «Ταινιοθήκη της Ελλάδος», με στόχο να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και στις άλλες αίθουσες του δικτύου. Από μέρους του ΕΚΚ ξεκαθαρίστηκε ότι το δίκτυο δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει το σύστημα της διανομής - με κίνδυνο να δοθεί άλλοθι στο «θάψιμο» του ποιοτικού κινηματογράφου ή να «γκετοποιηθεί» αυτός ο κινηματογράφος - αλλά να αποτελέσει μια πολιτιστική παρέμβαση, χωρίς επιχειρηματικές φιλοδοξίες και μια «ασφαλιστική δικλείδα» στις «περιπλανώμενες» και «άστεγες» κινηματογραφικές δημιουργίες που πρέπει να συναντήσουν το κοινό τους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αν ευοδωθεί - το ευχόμαστε - αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, ίσως αποτελέσει και μια διέξοδο για αίθουσες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο δίκτυο και που απειλούνται ήδη με εξαφάνιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ